“Ponoćna misa”: Od autora serije “Ukleta kuća na brdu” stiže nova horor priča koja će iskušati veru

0
3852
MIDNIGHT MASS (L to R) ANNABETH GISH as DR. SARAH GUNNING, ALEX ESSOE as MILDRED GUNNING, and KATE SIEGEL as ERIN GREENE in episode 106 of MIDNIGHT MASS Cr. EIKE SCHROTER/NETFLIX © 2021

Retko koji ljubitelj horora, pogotovo onih sa natprirodnim dešavanjima, nije čuo za Majka Flanagana (Mike Flanagan) koji je režirao, pisao i montirao većinu svojih filmova. Na listi Flanaganovih popularnih filmova su nastavak Kjubrikovog legendarnog horora „Isijavanje“ (The Shining, 1980) – film „Doktor san“ (Doctor Sleep, 2019), nezavisni natprirodni horor „Absentia“ (Absentia, 2011), psihološki horor „Ogledalo smrti“ (Oculus, 2013), napeta „Tišina“ (Hush, 2016),Uidža: Poreklo zla“ (Ouija: Origin of Evil, 2016), „Pre buđenja“ (Before I Wake, 2016), te „Džeraldova igra“ (Gerald’s Game, 2017) – horor napisan po noveli Stivena Kinga.

Netflix

Kada je o Majku reč, svakako vredna preporuke je njegova antologijska serija „Ukleta kuća na brdu“ (The Haunting of Hill House, 2018), koja je u poslednjih nekoliko godina postala veliki hit, te dobila drugu sezonu pod nazivom „Ukleta olovna kuća“ (The Haunting of Bly Manor, 2020). Međutim, antologijski serijal The Haunting ove godine neće dobiti svoju treću sezonu, ali ćemo zato imati prilike da gledamo totalno novi, originalni naslov – „Ponoćna misa“ (Midnight Mass, 2021).

Knjiga „Ponoćna misa“ se kao detalj pojavljuje u dva Flanaganova horora. Naime, Medison Jang, glavna protagonistkinja filma „Tišina“, autorka je istoimenog bestselera, dok se pomenuta knjiga nalazi i na polici iznad kreveta vezane i zarobljene Džesi, u ostvarenju „Džeraldova igra“. Sada izmišljena knjiga iz fiktivnog univerzuma postaje delo koje preko Netflix-a stiže na naše ekrane.

„Ponoćna misa“ je priča o izolovanoj, ostrvskoj zajednici čije se već postojaće podele pojačavaju povratkom osramoćenog mladića i dolaskom harizmatičnog sveštenika. Kada se pojavljivanje sveštenika poklopi sa naizgled čudesnim događajima, obnovljeni verski žar obuzima zajednicu, ostaje samo pitanje – imaju li ta čuda cenu?

Flanagan je u jednoj od svojih izjava izneo da su na ostrvu Kroket, na kom je radnja serije smeštena, na delu mračne sile. Kako on kaže – neke sile su natprirodne, a one najstrašnije su rođene iz ljudske prirode.

COURTESY OF NETFLIX © 2021

„Mrak koji pokreće ovu priču, nažalost, nije teško videti i u našem svetu. Međutim, ova serija govori o nečemu drugom… o samoj veri, jednoj o najvećih misterija ljudske prirode. Govori da čak i u tami, i to u onoj najgoroj, u nedostatku svetla i nade – pevamo. Nadam se da ćete uživati u našoj pesmi.“, kaže Majk Flanagan.

Režiser, pored trejlera, ne otkriva previše o novom ostvarenju, a nama ostavlja da ostalo otkrijemo na Netflix-u od 24. septemra, kada je zakazana premijera ove horor priče.

Uloge će tumačiti Rahul Aburi (Rahul Abburi), Kristal Balint (Crystal Balint), Met Bidel (Matt Biedel), a gledaoci serijala The Haunting imaće prilike da vide neka poznata lica iz tog ostvarenja.