Počivajte u miru, dragi Rašo

0
853
Počivajte u miru, dragi Rašo

Napustio nas je naš veliki književnik, čovek koji je prethodnih decenija najlepše izazivao dečije osmehe. Srpski legendarni pisac, dugogodišnji televizijski novinar i glumac, Radivoj Raša Popov preminuo je juče u Beogradu u 84. godini.

novosti.rs

Rođen je u Mokrinu 26. juna 1933. godine, gde se i školovao, a kasnije svoje obrazovanje nastavio u Zrenjaninu i Novom Sadu, a 1952. se preselio u Beograd gde je završio studije istorije na Filozofskom fakultetu. Tada je više voleo istoriju od književnosti, ali posle studija je ipak shvatio gde ga srce vuče. Svoju novinarsku karijeru započeo je u novosadskom Dnevniku. Popov je bio lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. godine i glavni urednik izdavačke kuće “Matica srpska” od 1983. do 1985. Godine. Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju “Vidovi fašizma”, kao i nagrade “Dositej Obradović” za životno delo.

Simpatije dece stakao je kao zvezda dečije televizijske emisije “Fazoni i fore”, a zadržao ih je objavivši više desetina knjiga za decu. Još neke od poznatih emisija u kojima je nastupao kao pripovedač su “Radost saznanja”, “Varošarije”, “U snu san” i “Šešir bez dna”.

medio.rs

Bio je kolumnista Politike, gde je uglavnom pisao o društvenim temama. Nadamo se da će njegovi poznati citati, poput “Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na nekom fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku.” i “Bogat si onoliko, koliko si proputovao svetom.” dopreti do mladih i u godinama koje dolaze, urezati se u njihovo pamćenje i služiti im kao inspiracija.

Počivajte u miru, dragi Rašo…