Oskar 2018 – Geri Oldman već pobedio, mrtva trka za najbolji film

Četvrtog marta u Dolbi teatru biće održana jubilarna 90. dodela nagrada Američke filmske akademije. Kvote kažu da je Oskar za najboljeg glumca rezervisan za Gerija Oldmana, dok je kod glumica sve otvoreno i nije isključeno da pobednik u kategoriji za najbolji film za sobom povuče i tu nagradu.

Dolbi teatar u Los Anđelesu (Foto: www.pinterest.com)

Svi su izgledi da će to biti zanimljivo veče za sve ljubitelje filmske umetnosti. To je pre svega zato što je glavni favorit za najbolji film “Oblik vode” (The Shape of Water) ostvarenje koje spada u žanr fantazije, sa obaveznim elementima drame i romanse, ali opet nesvakidašnje za Oskare. Rival mu je klasična drama, vrlo potresna i vrlo upečatljiva, sa kojom može da se poistoveti svaki roditelj. “Tri plakata izvan grada” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) je priča o majci koja pokušava da skrene pažnju javnosti na brutalno ubistvo svoje ćerke iznajmljujući tri bilborda i ljude koji će voditi istragu. Ono što je posebno interesantno, a vezano za ovu trku, je činjenica da bi eventualna pobeda “Oblika vode” podigla mnogo prašine jer je otkriveno da film ima mnogo sličnosti sa kratkometražnim ostvarenjem “Prostor među nama” (The Space Between Us) koji liči na ostvarenje Giljerma del Tora u svakom smislu.

Prvi favorit za najbolji film – Oblik vode (Foto: www.foxsearchlight.com)

Oskar za najbolji film najverovatnije odlazi u ruke jednog od ova dva ostvarenja. Činjenica da tu glavne uloge tumače žene, logično je da se baš tu traži i kandidat za najbolju glumicu. “Oblik vode” ima prednost u kategoriji filma, ali kod glumica je situacija nešto drugačija, bar za sada. Frensis Mekdormand vodi, a za petama su joj Serše Ronan za ulogu u filmu “Lady Bird” kao i Seli Hokins za gorepomenuti “Oblik vode”. Koliko je veliki favorit film “Tri plakata izvan grada”, govori i činjenica da je Sem Rokvel najbliži nagradi u kategoriji sporednog glumca.

Frensis Mekdormand najbliža Oskaru za najbolju glumicu (Foto: www.imdb.com)

Hju Džekmen će verovatno biti moralni pobednik za sve ljubitelje superheroj filmova jer je njegov Logan nominovan u kategoriji za “najbolji adaptirani scenario”, a nominaciju je dobila i numera “This Is Me” iz Velikog šoumena, gde je Džekmen takođe tumačio glavnu ulogu. Geri Oldman ne može da ne pobedi. Ne zbog imena, svih filmova koje je do sada radio, velike i uspešne karijere, konkurencije koja uopšte nije slaba (Denzel Vošington i Danijel Dej-Luis konkretno), već zato što je iznenadio u ulozi Vinstona Čerčila. Publika nije očekivala da on bude toliko verodostojan u inače prosečnom filmu i pokaže šta znači biti glumac i snaći se u ulozi. Tu su i mlade nade Danijel Kaluja, zvezda filma “Beži”, kao i Timoti Šalame, iz ostvarenja “Zovi me tvojim imenom”, ali pred njima je budućnost tako da će vrlo verovetno u narednim godinama zaraditi zlatnu statuu.

Transformacija Gerija Oldmana za ulogu Vinstona Čerčila u filmu Najmračniji čas (Foto: www.beta.ems.ladbiblegroup.com)

Opet ne bi trebalo sve ovo uzimati zdravo za gotovo. Ovo nije fudbalska utakmica i kvote ne moraju da budu tačne. Kao i uvek, postoje favoriti ali ovo je umetnost gde se pobednik bira tako da je sve i dalje otvoreno.

Komičar Džimi Kimel će se ponovo naći u ulozi domaćina ceremonije (Foto: www.variety.com)

Izvor naslovne fotografije: nytimes.com