Počinje upis u Školu nordijskog hodanja

Idealan program grupnog treninga na otvorenom

Beogradski trkački klub upisuje novu generaciju Škole Nordijskog hodanja. U pitanju je program grupnog treninga na otvorenom namenjen totalnim početnicima i svima koji žele da budu u pokretu.

Nordijsko hodanje je najbezbednija i vrlo jednostavna sportska aktivnost. Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše u Finskoj, krajem 1960-tih godina i brzo se proširilo na sve druge sportske i starosne grupe. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje.

Benefiti

Popularno “hodanje sa štapovima” pogodno je za sve od 17 do 107 godina. Ovaj trening posebne efekte ima za ljude koji godinama nisu bili fizički aktivni, imaju problema za zglobovima i imaju prekomernu telesnu težinu.

Neki od zdravstvenih benefita ovakve vrste rekreacije su: trening od 30 do 60 minuta na dan, tri dana u nedelji snižava rizike od raka, srčanih oboljenja, depresije. Nordijsko hodanje potpomaže osnaživanju kostiju, naročito kuka i rešavanje problema “zaleđenog” ramena. Ovom aktivnošću podstičemo mišiće koji su skraćeni da se rastegnu, a one koji su izduženi da ojačaju i tako pravimo balans u telu. Pomaže kod snižavanja “lošeg” LDL holesterola, istovremeno povećavajući dobar HDL holesterol. Povećava snagu, pokretljivost, ubrzava metabolizam, poboljšava ravnotežu. Još jedna prednost vežbanja u grupi jeste i poznanstvo mnogo pozitivnih ljudi.

Prezentacija programa održaće se u subotu, 26. avgusta u Beogradskom trkačkom klubu, Tadeuša Košćuška 78, na Dorćolskom keju. Treninzi startuju 29. avgusta, a lokacije na kojima se održavaju su Ada Ciganlija, Kej kod Brankovog mosta i Dorćolski kej.

Više informacija o programu na: https://skolanordijskoghodanja.com/

Fotografije: Raša Aleksić, Beogradski trkački klub