Međunarodni dan mladih: Podignimo svest o “zelenim veštinama”

Međunarodni dan mladih je godišnji događaj koji se obeležava 12. avgusta.

Ovaj dan je prilika da se podigne svest i pokrenu akcije o raznim pitanjima koja utiču na mlade širom sveta. Ove godine, tema Međunarodnog dana mladih je „Zelene veštine za mlade: ka održivom svetu“.

Šta su zelene veštine i zašto su važne?

Zelene veštine su znanja, sposobnosti, vrednosti i stavovi potrebni da se živi, razvija i podržava održivo i efikasno društvo po pitanju resursa. To uključuje tehnička znanja i veštine koje omogućavaju efikasnu upotrebu zelenih tehnologija i procesa u poslovnim okruženjima, kao i transverzalne veštine koje se oslanjaju na različita znanja, vrednosti i stavove da bi se olakšalo donošenje odluka u skladu sa životnom sredinom u radu i u životu.

Zelene veštine su relevantne za ljude svih starosnih dobi, ali imaju poseban značaj za mlađe ljude, koji mogu da doprinesu razvoju “zelene svesti” duži vremenski period. “Zelena svest” je prelaz ka ekološki održivom i klimatski prihvatljivom svetu, koji je od izuzetnog značaja ne samo za odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

source: 013info.rs

Prema procenama UN-u, ovo će rezultirati većem razvoju poslova za mlade ljude do 2030. godine. Međutim, ovi poslovi će zahtevati specifične veštine koje nisu široko dostupne ili uopšte nisu dostupne mladim ljudima, posebno onim iz marginalizovanih ili ugroženih grupa.

Stoga postoji potreba da se investira u sistem obrazovanja i obuke koji bi usmerili mlade “zelenim veštinama” i pripreme ih za budućnost.

Kako možemo obeležiti Međunarodni dan mladih?

Pridružite se onlajn kampanji #YouthLead prateći @UNYouthEnvoy na društvenim mrežama i deleći svoje priče, ideje i akcije o tome kako vodite put ka održivom svetu.
Učestvujte u globalnom vebinaru koji organizuju DESA, Globalna inicijativa UN-a za mlade i Generacija bez granica, koji će ponuditi korisne informacije, podatke i promovisati diskusije i razmenu ideja o zelenim veštinama za mlade.
Organizujte ili posetite lokalne događaje kao što su koncerti, radionice, kulturni događaji i sastanci koji uključuju nacionalne i lokalne organizacije mladih da biste podigli svest i zastupali “zelene veštine” za mlade
● Saznajte više o istoriji, značaju i citatima Međunarodnog dana mladih iz raznih izvora i podelite ih sa svojim prijateljima, porodicom i zajednicom.
Preuzmite akciju u svom životu da razvijete svoje zelene veštine i usvojite održivije prakse. Na primer, možete reciklirati svoj otpad, koristiti obnovljive izvore energije, volontirati za ekološke organizacije.

Međunarodni dan mladih ove godine je odlična prilika da slavimo potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu i da prepoznamo njihovu ulogu u napredovanju zelenog prelaza. Razvijanjem i pojačavanjem svojih zelenih veština, mladi mogu da doprinesu izgradnji održivijeg sveta za sebe i buduće generacije.

Podržimo ih u oblikovanju pravednog i održivog sveta, za ljude i planetu.

Srećan Međunarodni dan mladih!

source: yt channel UNDESA DISD

Naslovna fotografija: library.gg