Pobegnimo koji dan na more

Plavo prostranstvo i beskrajni put u nepoznato. Tamo gde se sunce ljubi sa zemljom ostavljajući za sobom narandžasti otisak poljupca koji se lagano, nošen talasima približava i zapljuskuje obalu. Ukratko – more. Ne znaš gde počinje, a još manje znaš gde se završava. Sinonim slobode, vedrog duha i kristalno čistih emocija. Njegov miris obuzima sva čula. Zvuk talasa te opušta, a ti dok slušaš tu prelepu melodiju morske šansone poželiš da se nikad ne pomakneš sa tog mesta mira.

zmescience.com

Tamo je sve drugačije. Sunce lepše greje i obasjava svaki pedalj zemlje i vode. Jutra ne počinju sa mišlju – samo da mi danas dobro prođe dan, bez stresa i sekiracije, već  je to sve zabranjeno. Jednostavno, more je povuklo crtu i reklo dosta. Dozvolilo ti je da se bar za tih nekoliko dana osetiš važnim i opuštenim.  Sam odlazak na more mi se oduvek činio posebnim. Kao klincu, svaki dan do odlaska precrtavan je i slavljen kao praznik i predstavljao je veliko očekivanje u upoznavanju nečeg novog i nepoznatog.

Sada kad smo, jel’ te, odrasli moramo da priznamo da nam je svaki odlazak na more potreba za begom iz grada, gužve, svakog sumornog jutra i protraćenog dana, stalnog gledanja u sat, sastanaka, jurnjave, užarenog betona i surove realnosti.  Jer, vreme je tamo stalo za sve druge obaveze osim za uživanje. Sam osećaj da nam se to veliko vodeno prostranstvo nalazi u blizini deluje na nas kao antidepresiv.

israel21c.org

Zašto je potrebno da smo pored mora?

Ako ste se ikad to zapitali ili ste sa čuđenjem gledali u onoga ko o tome priča, verujte da to nije samo još jedno mlaćenje prazne slame.

Još se u antičkoj Grkoj moru pridavao veliki značaj. Stari Grci su u moru našli lek za mnoge bolesti. Vazduh koji odiše morem je umnogo čistiji, a samim tim i zdraviji. Sunčajući se na plaži imate tu privilegiju da u sopstvenom miru upijate vitamin D, jer kao što je opšte poznato – sunce na moru greje drugačije.

hotels.com

Ako se i dalje pitate zašto baš pored mora, imajte na umu da je tu nastao život. More je život, zato mu uvek rado dolazimo tražeći mir. Prepustite se trenutku neizmerne sreće, osetite kako vam je telo toplo obasjano sunčevim zracima, osetite pesak pod prstima i punim plućima udahnite taj vazduh slobode.