Serija “Vreme zla” pretpremijerno prikazana na Sarajevo film festivalu

Serija “Vreme zla”, reditelja Gorana Šušljika, pretpremijerno je prikazana na 27. izdanju Sarajevo film festivala. Ovaj igrani projekat predstavlja adaptaciju istoimene triologije romana Dobrice Ćosića, a televizijska premijera je predviđena za ovu jesen na kanalu Nova S.

Triologija “Vreme zla”, književnika Dobrice Ćosića, sačinjena je od romana “Grešnik” (1985), “Otpadnik” (1986) i poslednjeg u nizu romana “Vernik” (1990), na kom je baziran sam tok serije. Prva dva dela triologije će takođe biti uvrštena u radnju pomenutog igranog ostvarenja, ali kroz sećanja.

Goran Šušljik i Nada Šargin u seriji “Vreme zla” Foto:Promo/Eye to Eye

Radnja serije “Vreme zla” smeštena je između dva svetska rata i na početku II svetskog rata, a u središtu priče su porodica Katić (Vukašin, Ivan, Milena), braća Bogdan i Vladimir Dragović, Miško, Nađa i Bora Luković, te Petar Bajević.

U seriji nas očekuje mnogo poznatih imena domaćeg glumišta. Članove porodice Katić tumače Žarko Laušević (Vukašin), Nada Šargin (Milena), Radovan Vujović (Ivan), Andrej Šepetkovski (Adam), Jovana Balašević (Vera), u ulogama članova porodice Luković su Nebojša Dugalić (Bora Pub), Nataša Ninković (Dušanka), Pavle Mensur (Miško Pub), Isidora Simijonović (Nađa), Goran Bogdan igra Bogdana Dragovića, a njegovog brata Vladimira Pavle Čemerkić.

Žarko Laušević kao Vukašin Katić Foto:Promo/Eye to Eye

Ulogu Petra Bajevića igra sam reditelj Petar Šušljik, dok će kneza Pavla Karađorđevića kroz svoju ulogu oživeti Sergej Trifunović. Voja Brajović se našao u ulozi Slobodana Jovanovića, dok je uloga upravnika logora Banjica Svetozara Vujkovića pripala Borisu Isakoviću. Mladog Dobricu Ćosića tumačice Uroš Jovčić.

Porodicu Katić zatičemo u osvit Drugog svetskog rata, u Beogradu. Bogdan Dragović se vraća iz emigracije, pokušava da zarad sina Vladimira ponovo uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista. Njegova, praktično ostavljena žena Milena, stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem, agentom Kominterne i Bogdanovim ratnm drugom. Milenin i Bogdanov sin Vladimir, sada i sam član Komunističke partije, iz ideoloških razloga se okreće protiv oca. Milenin i Ivanov otac Vukašin Katić je slika građanske Jugoslavije i njenih principa, koja ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima i ideologijama.

Goran Šušljik i Goran Bogdan Foto:Promo/Eye to Eye

Počinje drugi svetski rat, Milena sa bratom odlazi u Prerovo, Vladimir u partizane, dok Petar i Bogdan istovremeno završavaju u Gestapou. Vukašin strada u banjičkom logoru kao Vladimirov talac, njegovog sina Ivana ubijaju Nemci, Bogdanu glave dolaze partizani, a svoj život u Gestapou tragično završava Petar. Slomljena i sama, Milena ostaje kod rođaka Adama u Prerovu, bez vesti o sinu, bez nade da će ikada išta biti isto.