Parov Stelar podigao na noge i mlade i stare

0
1013
Parov Stelar podigao na noge i mlade i stare

Kreatori elektro-svinga, austrijski bend Parov Stelar nastupili su ovog vikenda pred punom Halom Sportova Ranko Žeravica na Novom Beogradu. Ovo im je bio treći put u Beogradu, a ovoga puta u okviru turneje “Burning Spider Tour”. Koncert bi se mogao opisati kao čista energija i pozitivna vibracija koja se širila halom.

Bend Parov Stelar čini šest sjajnih muzičara, a njihov stil zasniva se na kombinaciji džeza, hausa, elektra i brejkbita. Bili smo veoma uzbuđeni zbog spektakla koji nas je očekivao, te smo pristigli već na samom početku, u osam sati, kada je hala, iskreno rečeno, bila poluprazna, ali se uzbuđenje osećalo u vazduhu. Ipak, do pola 11, kada je bend konačno izašao na binu, prostor je bio prepun! Ono što me je posebno oduševilo jeste što su na koncertu bili ljudi svih uzrasta. Od porodica: mama, tata i dece, preko starijih ljudi, gospođa sredovečnih godina, do mladih, ali i neizbežnih stranaca.

Kada se bend konačno pojavio i prvi zvuci trube krenuli da se prostiru halom, svi koji su sedeli na tribinama ustali su sa svojih mesta, a onda je započela muzička magija koja je trajala približno dva sata. Pevačica benda Klio Panter (Cleo Panter) obratila se publici: “Pozdrav Beograde, prošlo je četiri godine kako se nismo videli. Kako ste, dobro?”, upitala je na srpskom jeziku i dodala: “Jesmo li spremni za zabavu?”

Masa je neiscrpno skakala, a gde god da sam se okrenula, videla bih osmehe na licima. Usledili su hitovi “Catgroove”, “Allnight”, “Clap your hands”, a premijerno su izveli i dve numere sa novog albuma koji izlazi u aprilu. U kabare stilu, pevačica dugih nogu, sa velikim šeširom na glavi, energično se kretala po sceni, dok su je ostali članovi benda pratili u ritmu. Svetlo na bini bilo je jako i smenjivalo se u raznim bojama, tako da su muzičari bili kao siluete koje su se kretale po bini. Ceo nastup kao da je bio osmišljen do detalja, pa osim što je bila milina slušati ih, bilo je pravo uživanje i gledati ih. Krajnji rezultat bio je neverovatna količina energije koja direktno pokreće telo i pleni dušu. Fanovi su skidali majce i bacali ih na binu, a leteli su i cvetni venčići onih koji su na koncert produžili sa Vrbice.

Bend se za svaki gromoglasan aplauz koji je usledio nakon numere zahvaljivao više puta, a osećala se i njihova iskrena emocija upućena publici. Deluje kao da sam bend među sobom ima neverovatnu vezu, kako muzičku tako i emotivnu. Nakon zvaničnog završetka koncerta, vraćali se su na bis dva puta, da bi kao poslednju numeru izveli njihov možda i najveći hit – “Electro Swing”.

Kao osoba koja aktivno izlazi već 15 godina, koja je posetila mnoge festivale, slušala mnoge izvođače i bila na toliko koncerata da im zaista ne zna broj, mogu najiskrenije reći da mi je ovo bio jedan od najboljih koncerata u čitavom životu. Ono što ga je činilo toliko posebnim, osim nenadmašnog zvuka, jeste ta zajednička energija, generacije od sedam do 77 koje su se zajedno njihale u ritmu muzike.

Veličinu Parov Stelara prepoznaje ceo svet, te je bend održao više od 600 nastupa širom sveta, a svirali su i na najvećim festivalima poput Koačele, Szigeta, Lolapaloze i mnogih drugih. Imaju preko million fanova na Fejsbuku, i više od 100 miliona pregleda na YouTube-u.

Naslovna fotografija: pramudiya.wordpress.com