Ovo su najpoznatiji psi na svetu

0
2027

Retko koga volimo onako kako volimo pse. Psi su pametna, odana,  sjajna i bajna bića koja zaslužuju samo ljubav, bez obzira na rasu. (Da li postoji pseći rasizam?)

Ima pasa koji su ušli u istoriju, kako zbog svojih vlasnika, tako i zbog svoje posvećenosti, odanosti, herojskih dela i zasluga čovečanstvu. Zapamtite, reč je o stvarnim psima, ne o fiktivnim likovima iz filmova i serija!

Bo Obama

Bo je portugalski vodeni pas porodice Obama, koji je stekao slavu u Obaminom govoru iz 2008. godine. Kako jedna od Obaminih ćerki pati od alergija, odlučili su se za ovu hipoalergijsku rasu.

Mili Buš

Mili, engleski springer španijel, bila je pas Barbare i Džordža Buša. Mili je čak „napisala” knjigu Milina knjiga, koja je bila nefikcionalni bestseler New York Times-a. Na slici, gospođa Buš pomaže Mili da se „potpiše” na božićne čestitke Bele kuće 1991. godine. Mili je imala leglo od šest štenaca, od kojih je jedno, Spot Fečer, postalo predsedničko štene Džordža Buša.

Pal, Lesi iz stvarnog života

Iako je Lesi lik iz serije, ona je verovatno najpoznatiji pas na svetu. Ulogu Lesi igrao je dugodlaki škotski ovčar Pal, a njegovih deset direktnih naslednika nastavilo je tradiciju narednih godina u filmu i na televiziji.

Mada je Lesi žensko, njenu ulogu su uvek igrali mužjaci zbog veličine i debljeg krzna. Deca u koja su glumila filmovima mogla su znatno duže da se igraju mužjacima dok ih ne prerastu.

Agi, oskarovac

Agi, mužjak džek rasela, takođe je filmska zvezda. Glumio je u filmovima Water for Elephants i The Artist, a za drugi je čak bio nominovan za Oskara. Na festivalu u Kanu je dobio Palm Dog Award.

Rin Tin Tin

Rin Tin Tin je nemački ovčar koga je sa francuskog bojnog polja spasio američki vojnik Li Dankan. Po povratku u Ameriku, Li je preuzeo na sebe brigu o psu i obezbedio mu uloge u nekoliko nemih filmova. Najpoznatija Rin Tin Tinova uloga bila je u filmu Tamo gde počinje Sever, koji je stekao ogromnu slavu i spasio Warner Bros. od bankrota. Rin Tin Tin je glumio u čak 27 filmova.

Sinbad, pas američke obalske straže

Sinbad je mešanac koji je službovao 11 godina u obalskoj straži Amerike. Učestvovao je i u Drugom svetskom ratu. Pas je bio poklon jednog poručnika njegovoj devojci, ali u ženskom departmanu psi su bili zabranjeni, pa je Sinbad ostao u muškoj ekipi. Stupio je u službu zvanično se potpisavši šapom na listu straže, a tokom službe odlikovan je brojnim medaljama za hrabrost.

Leks, pas američke mornarice

Leks je prvi vojni pas koji je otišao u prevremenu penziju da bi bio usvojen.  Dok je radio u Iraku sa kaplarom Danstinom Dž. Lijem, Leks je zadobio teške povrede u napadu koji je ubio njegovog vodiča. Uprkos povredama (50 šrapnela u telu), Leks je odbio da se odvoji od svog gazde i morao je silom biti odvučen od njega da bi ga preživeo.

Leksa  su usvojili Lijevi roditelji. Nastavio je sa radom kao terapeutski pas za ratne veterane. Odlikovan je purpurnim srcem, najstarijim vojnim odličjem SAD.

Pavlovljev pas

Ruski fiziolog Ivan Pavlov dobrio je Nobelovu nagradu za medicinu 1904. godine zahvaljujući svojim saznanjima o uslovljenom refleksu, koji je istraživao na digestivnom traktu pasa.

Na slici je jedan od mnogih Pavlovljevih pasa sa tubom i epruvetom za sakupljanje pljuvačke, a ceo mehanizam je ugrađen u vilicu psa. Koliko god vam nehumano izgledalo, u to vreme Pavljovljev rad je bio velika novina jer nije zahtevao da se psi živi seciraju ili ubijaju na kraju eksperimenta.

Kapetan, ožalošćeni pas

ABC News je preneo 2012. vest da se Kapetan, nemački ovčar, vraćao na grob svog vlasnika šest godina. Nakon što je Manuel Guzman, vlasnik, preminuo 2006. godine, njegova porodica se sa sahrane vratila u kući i otkrila da je pas pobegao. Nekoliko dana kasnije, kada su išli na groblje, ugledali su psa na grobu svog pokojnog vlasnika. Narednih šest godina Kapetan je tokom dana dolazio svojoj porodici, ali se uveče uvek vraćao i spavao na grobu Manuela Guzmana.

Spasilačka jedinica 9/11

Nekoliko minuta nakon terorističkog napada na Bliznakinje 11. septembra, jedinica pasa za traganje i spašavanje (SAR – search and rescue) dala se u potragu za preživelima. Preko 350 pasa SAR jedinice pomagalo je danima nakon tragedije, radeći čak 16 sati dnevno.

Hačiko, verni pas

Hačiko, japanska akita, bio je pas profesora Uena koji je radio na Univerzitetu u Tokiju, a živeo u gradu Odet. Na kraju svakog radnog dana, Hači se sretao sa svojim vlasnikom na stanici Šibuja. Jednog dana, profesor se nije vratio kući s posla – umro je od cerebralne hemoragije.

Narednih devet godina, akita se vraćala na stanicu Šibuja svaki dan u nadi da će se njen vlasnik vratiti kući s posla. Hači je i umro na stanici na kojoj je verno čekao svog vlasnika.

Badi Klinton

Badi je čokoladni labrador Bila Klintona. Pridružio se Beloj kući 1977. godine. Pošto se Badi nije baš slagao sa drugim predsedničkim ljubimcem, mačkom po imenu Soks, čuvali su ih na različitim krajevima Bele kuće.

Fala Ruzvelt

Škotski terijer Frenklina Ruzvelta, Fala, putovala je često sa predsednikom i bila popularna u medijima. Imala je čak i svoju statuu u Vašingtonu.

Prilikom kampanje 1944. Ruzvelt je imao poznati “Falin govor” u kome je pokušao da stane na kraj optužbama da na Falu odlazi sav novac od poreza. Ruzvelt je naglasio da je navikao da sluša koještarije o sebi, ali da nikako ne dozvoljava da mu neko optužuje psa.

Reks Regan

Reks je kraljevski španijel porodice Regan. Nensi Regan ga je dobila kao novogodišnji poklon.

Laika, sovjetski svemirski pas

Laika je bila moskovska lutalica koju su sa još dva psa obučavali sa svemirsku misiju 1957. godine. Kada je Sputnik 2 uzleteo, Laika je bila prva životinja koja je napustila orbitu. Pošto tada nije postojala tehnologija kojom bi se Sputnik 2 mogao vratiti na Zemlju, Laika nije preživela ovu misiju. Iako su sovjetski zvaničnici rekli da je Laika uginula šestog dana misije, mediji su kasnije otkrili da je uginula samo nekoliko sati po uzletanju zbog pregrevanja letelice. Rusi su u njenu čast 2008. godine podigli mali spomenik blizu mesta gde je obučavana.

Niksonovi psi

Najpoznatiji pas Ričarda Niksona, Čekers, nije živeo u Beloj kući. Oni koje vidite na slici su tamo živeli:  irski seter Kralj Timaho, pudla Viki i terijer Paša. Koker španijel Čekers bio je poklon porodici Nikson od čoveka koji je na radiju čuo kako Niksonova deca žele psa, te im je poslao poklon čak iz Teksasa.

Naslovna fotografija: pinterest.com