Odakle potiče inspiracija za “Ubistvo u Orijent Ekspresu”?

0
1009

“Previše je tendencije da se pripiše Bogu zlo koje čovek čini svojom slobodnom voljom.“

Najpoznatija autorka kriminalističkih romana, Agata Kristi (Agatha Christie), napisala je knjigu “Ubistvo u Orijent Ekspresu” čiju smo ekranizaciju nedavno imali prilike da pogledamo i na bioskopskom platnu, u novom ruhu. Svima dobro poznat, detektiv Herkul Poaro ovog puta pokušava da rasvetli ubistvo američkog tajkuna. Ova priča iz 1943. godine prilagođena je “novom dobu”, pa su tako ubistva i osvete u zaglavljenom vozu na snegu bila deo fikcije. Međutim, neke od delova svojih priča Agata Kristi je izvlačila upravo iz novinskih naslova. Tako je pronašla inspiraciju i za ovu knjigu.

U momentu kada fiktivni lik Poaro kreće da istražuje krivca, prateći tragove, nailazi na ostatak zapaljenog papira na kome piše – “mala Dejzi Armstrong”. Tada povezuje činjenice i dolazi do zaključka da je Račet, mafijaš iz voza, čije je pravo ime zapravo Kaseti, kidnapovao malu Dejzi Armstrong i tražio otkup od 200.000 dolara, pre nego što je njeno mrtvo telo pronađeno.

Izmišljen slučaj Dejzi Armstrong upućivao je na slučaj kidnapovanja sina poznatog avijatičara koji je samostalno preleteo Atlantski okean –  Čarlsa Lindberga. Star samo 20 meseci, Čarls Lindberg Junior je 1. marta 1932. godine postao najpoznatiji slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Beba je oteta iz svog kreveca iz sobe na prvom spratu u Nju Džerziju. Cela situacija je bila veoma intriganta jer nikakvi tragovi nisu pronađeni.
Na adresu kuće u Nju Džerziju je stigao zahtev za otkup. Otmičar je tražio 50.000 dolara koje su mu bile isplaćene, ali se slučaj ipak nesrećno završio. Dva meseca nakon otkupa, pronađeno je telo mališana nedaleko od kuće iz koje je oteto.
Otmica bebe Lindberga se smatra najkontraverznijim slučajem u istoriji.

tumblr.com

Knjiga Agate Kristi je bila veoma popularna u vreme objavljivanja, a paralele između slučajeva su bile veoma upečatljive. Ona je imala i svoj uvid u slučaj. Naime, Agata Kristi je verovala da je otmicu učinio stranac, što se i pokazalo tačnim kada je uhapšen nemački imigrant Ričard Hauptman. Robert Zejn, ekspert koji je radio na slučaju Lindberg, smatrao je da je Agata Kristi imala bolju intuiciju od istražitelja.

Kao i njeni likovi, Agata Kristi je bila zaglavljena u vozu na nekoliko dana. Volela je da putuje Orijent Ekspresom i da piše. U jednom takvom putovanju, voz je bio zaglavljen. Svom suprugu Maksu Malovanu je pisala da je to bilo užasno putovanju za nju. Možemo zaključiti da je ipak poslužilo svrsi, jer je imala odličan uvid u trenutno stanje putnika. Incident koji se dogodio 1929. godine kada je Orijent Ekspres bio zaglavljen pet dana postao je još jedna inspiracija.

orient-express.startpagina.nl

Korišćenje stvarnih situacija u korist stvaralaštva, te kao neiscrpni izvor inspiracije, nije bilo neobično za Agatu Kristi. Lična iskustva ostavila su trag na njenim pričama, bilo da je to znanje o otrovima iz vremena kada je radila u Crvenom krstu ili fascinacija epidemijom rubeola – njena mašta je divljala. Ideje za priču su joj se javljale dok je radila obične, svakodnevne stvari i nije dopuštala da realni život ometa bujanje njene mašte.

Bila je i ostala, jedina vredna nošenja titule “kraljice zločina” .

Naslovna fotografija: tumblr.com