Od “Ghost producenta” do kompozitora za trejlere

Marko Prodanović, poznatiji kao Dee Marcus, bavi se muzikom od svoje četrnaeste godine, a danas nam govori o svom početku i o tome kako je sa elektronske muzike prešao na kompoziciju za filmske trejlere.

VAJB MAGAZIN: Pre nego što krenemo da govorimo o tvom trenutnom radu, reci nam nešto o svom početku i kako je to izgledalo?

MARKO: Muzika nije bila moj momentalan izbor, s obzirom na to da sam počeo uporedo da se interesujem i za grafički dizajn. Ali vremenom to se nekako izdefinisalo i odlučio sam da ipak želim muzikom da se bavim profesionalno, a grafički dizajn je ostao samo hobi.

Počelo je kao kod većine, DJ-ingom, puštanjem muzike po lokalnim klubovima i ostalo. Ali je vrlo brzo to prestalo da me interesuje, hteo sam da stvaram svoj zvuk. Sećam se da je internet bio jako spor u to vreme, a materijali prilično ograničeni, pa je samim tim i proces usavršavanja bio teži. I naravno, sve je zvučalo užasno prvih godinu dana!

Spomenuo si nam da si dugo radio kao “Ghost producent”. Možes li da pojasniš taj pojam i kako je došlo do toga? Da li bi savetovao mlađe muzičare da krenu tim putem?

Ghost producent piše muziku za druge, odnosno prodaje svoj autorski rad. Uglavnom je dogovor da dajete 100% autorskih prava i to praktično više nije vaše delo. Sasvim slučajno sam došao na ideju da krenem sa tim, i mogu reći da sam imao mnogo sreće sa prvim poslom koji sam dobio za nepunih nekoliko sati od trenutka kada sam konkurisao za njega. Tada, u tim godinama, svakako sam mislio da radim odličnu stvar. Ali sada, posle nekih sedam godina koliko radim kao ghost producent, svestan sam da sam dosta zapostavio svoju produkciju, a na taj način je jako teško da se održite na muzičkoj sceni. Druga loša stvar je, ako imate odličnu pesmu i ona postane svetski hit, vi nemate ništa od toga. Da mogu ponovo da biram, verovatno bih bolje izbalansirao produciranje za druge i za sebe, pa tako savetujem i sve mlađe kolege.

Mozeš li da nam otkriješ neka imena za koja si radio ? Da li si se pokajao nekad jer si prodao neku pesmu?

Ne bih smeo da otkrivam identitet jer je to deo dogovora. To su mahom strani DJ-evi koji zbog nastupa ne stižu da se posvete produkciji. Ima i par domaćih autora od kojih su neki jako poznati trenutno, ali ne bih otkrivao dalje. S obzirom na to da je muzička industrija dosta napredovala, svi su svesni da moraju da budu u korak sa trendom i da stalno izbacuju nove pesme. Tu im pomažemo upravo mi. Drugo pitanje je jako zanimljivo, nekoliko puta sam imao situaciju da vidim “svoju” pesmu na nekim top 100 listama, takođe je nekoliko njih došlo i do milionskih cifara na YouTube-u. Ne mogu da kažem da sam se pokajao, ali mi je svakako prošlo kroz glavu upravo to – da je moje ime moglo da stoji tu.

Možemo da primetimo da si dosta menjao pravac tokom prethodnih godina. Da li si trenutno vezan za određeni žanr s obzirom na to da i dalje produciraš za druge ?

Ne, nikad nisam želeo da se vezujem žanrovski za muziku, prvo zbog sebe, a i zbog toga što mi to daje mogućnost da stvaram za mnogo više izvođača nego što bi to bilo moguće da sam se vezao za određeni žanr. U početku je to bio neki underground house, ali sam ubrzo krenuo i sa komercijalnijim zvukom, mahom dance i pop. S vremena na vreme imam i po neku tehno stvar u ponudi.

Da li imaš muzičko obrazovanje? Gde si naučio stvari o muzičkoj produkciji?

Ne, u tim godinama kada su se deca masovno upisivala u muzičke škole, ja stvarno nisam imao interesovanja u toj sferi. Čak ni ne smatram da bih bio uspešan u muzičkoj školi. Za neke stvari verovatno sazrite kasnije. Sada, nadoknađujem sve to, učim da sviram klavir, nabavljam knjige iz muzičke teorije i čitam u slobodno vreme.

Zbog čega si upisao fakultet organizacionih nauka a ne nešto što ima veze sa muzikom?

Iako sam razmišljao o fakultetima koji imaju veze sa muzikom, ipak sam odlučio da upišem FON i mogu da kažem da bih opet isto uradio. Naravno, nemoguće je da ne preispitate sebe i da ne razmišljate da li ste dobro izabrali kada donosite tako važne odluke. Pretpostavljam da bi muzička karijera išla totalno drugačije, ali ne želim da razmisljam o tome.

Na Instagramu najavljuješ novi singl, reci nam nešto više o tome.

Ideja za pesmu je nastala bukvalno za jedan dan, u nekom naletu inspiracije, a trudim se da svaki takav momenat maksimalno iskoristim. Odlučili smo i da snimimo spot za tu pesmu, već imamo jako pozitivne komentare za taj ceo projekat i nadam se da će pesma dobro proći, jer nam je ciljana grupa publika sa Balkana, a pesma je žanrovski nešto što ovde niko nije radio do sad.

Otkud zamisao da se posle svih tih žanrova oprobaš i u filmskoj muzici?

Pa nemam logično objasnjenje za ovo, mada sam i sam pomislio na to nekoliko puta. Uglavnom, kada usavršim određeni žanr, volim da uplovim u nešto novo. Filmska muzika, odnosno kompozicija za sliku je nešto što je definitivno najizazovnije za kompozitora.

Mnogo vremena sam utrošio na usavršavanje u tom pravcu, i mislim da će se to kad tad isplatiti. Imao sam veliku sreću da nisam morao da idem stepenik po stepenik. već sam odmah upao u neverovatnu Holivudsku agenciju koja se bavi isključivo muzikom za trejlere. Njihov portfolio je impresivan, mislim da ne postoji poznat noviji film za koji nisu uradili bar jedan trejler.

Da li si ti imao priliku da radiš na nekom trejleru do sada?

S obzirom na to da sam tek par meseci njihov član, a nas je u agenciji možda oko dvadesetak kompozitora, početni period se koristi za usavršavanje. Imam svog mentora koji pažljivo sluša sve što mu pošaljem i daje mi vrlo detaljne smernice za dalje. Period pripreme je malo duži, a razlog tome je što kada dobijete trejler, rokovi su veoma kratki, a smernice striktne tako da morate biti jako efikasni. Svakako očekujem uskoro da dobijem priliku da radim na nekom trejleru.

Kaži nam za kraj – šta je za tebe dobar vajb?

Puls života, sve što predstavlja nešto kvalitetno, bilo u muzici, sportu, kulturi, životu uopšte.

Uživajte u Markovoj muzici: