Šazam i Helboj kao dve strane medalje

Velika je hrabrost snimati filmove o superherojima i objavljivati ih u vreme kada Avendžeri obaraju sve rekorde kao veliko finale ovog dela Marvelovog filmskog univerzuma. Mnogo je heroja koji zaslužuju svoje origin filmove ali Šazam i Helboj se ipak izdvajaju jer, barem prvobitno, nisu bili deo univerzuma nijednog od dva najpopularnija proizvođača stripova.

Shazam je jedno od najprijatnijih iznenađenja u industriji filmova o superherojima.

Prvobitno kao deo Fawcett Comics, Shazam se prvi put pojavio pod nazivom Captain Marvel davne 1939. godine u “Whiz Comics #2” autora Si Si Beka i scenariste Bila Parkera. Četrdesetih godina prošlog veka popularnost ovog lika bila je neverovatna. U prilog tome govori činjenica da se strip Kapetan Marvel prodavao više od Supermena, u toj meri da je 1941. čak snimljen i film “Avanture Kapetana Marvela”. Fawcett doduše nije mogao da parira moćnom DC Comics-u. Do 1953. godine Fawcett Comics je prestao da izdaje stripove sa Kapetanom Marvelom, što je delom bilo prouzrokovano i tužbom DC Comics-a da je Kapetan Marvel u stvari kopija Supermena, da bi 1972. godine DC potpuno otkupio prava od Fawcetta za Kapetana Marvela i svih drugih članova porodice Marvel (Meri Marvel i Kapetan Marvel Junior). Zbog spora sa izdavačem Marvelom, koji je u svom univerzumu imao likove sa istim imenom, DC se u istoj godini preuzimanja prava odlučuje da promeni ime lika u SHAZAM – skraćenica za imena nekoliko likova iz mitologije (Solomon, Herkul, Atlas, Zevs, Ahil i Merkur).

Bili Betson, dečak koji godinama traži svoju majku, pokušava da se prilagodi novoj sredini u Filadelfiji. U novoj hraniteljskoj porodici on konačno pronalazi nešto što može nazvati domom, ali sve se menja kada u metrou iznenada odlazi u paralelni svet gde mu “Čarobnjak” daje magične moći i pretvara ga u Šazama – heroja sa raznovrsnim moćima koji neodoljivo podseća na Supermena. Bili počinje da živi sa činjenicom da je superheroj i ubrzo se suočava sa svojim prvim pravim neprijateljem Doktorom Sivanom, koga je Čarobnjak takođe pokušao da pretvori u Šazama ali on nije bio vredan toga. Ostvarenje Dejvida Sandberga, po scenariju Henrija Gajdena, je za uzrast od 7 do 77 godina. To znači da je odlično izbalansiran i namenjen svima. U jeku filmova koji su mračni, pravljeni uglavnom za stariju publiku ili hardcore fanove, Šazam nudi nešto novo. Pristup kakav je možda bio jedino u Dedpulu ali blaže i prihvatljivije čak i za najmlađe. Zakari Levi i Mark Strong na čelu sjajne glumačke postave koja je mogla biti bogatija za nekog ubedljivijeg ženskog lika ali s obzirom da je film izašao i kao svojevrsni odgovor na MCU film “Kapetan Marvel” jasno je zašto je to tako.

Sušta suprotnost Šazamu i primer kako jedan superheroj film NE BI TREBALO DA IZGLEDA.

Čemu ovaj film? Pitanje koje je svaki gledalac postavio nakon izlaska iz bioskopske sale. Ribut se obično pravi kada nešto nije dobro. I da, svakako da ima argumenata da se kaže da dva filma o heroju iz pakla s početka 21. veka nisu bila adekvatnog kvaliteta potencijala koji Helboj poseduje ali ne može se reći da nisu imali određeni šmek. Te 2004. godine Giljermo del Toro (DA ISTI GILJERMO DEL TORO KOJI JE DOBIO OSKARA ZA OBLIK VODE) je pravio svoje prve velike korake u industriji, a holivudski veteran Ron Perlman je tumačio lik crvenog nabildovanog đavola sa odsečenim rogovima. Iako masakriran od strane kritičara, film je doživeo i nastavak 2008. godine pod nazivom Zlatna armija ali trilogija nikada nije upotpunjena i pored činjenica da je treći deo Mračni svetovi već bio najavljen, što je mnoge obožavaoce razočaralo. Umesto toga, u maju 2017. godine, tvorac Helboja Majk Minjola iz je na svom Fejsbuk profilu objavio da će nastati ribut sa Dejvidom Harburom u glavnoj ulozi. Dark Horse Comics, čiji je Helboj deo, se složio sa tim i počela je produkcija koju je pratilo mnogo kontroverzi. Koliko je režisera Nila Maršala i ljude koji su radili na filmu zaista zanimala tematika i koliko su se stvarno interesovali i bili “temeljni” u svom poslu najbolje govori anegdota o kastingu za lik majora Bena Daimia. Naime, prvobitno lik je trebalo da tumači glumac Ed Skrejn (Ajax iz Dedpula). Nakon što je saznao da je u stripovima Daimio u stvari azijskog porekla, samo sedam dana nakon što je izabran za ulogu, Skrejn se povukao i prepustio to svom kolegi Danijel De Kimu. Neozbiljno u najmanju ruku.

Na sve to dodajte i činjenicu da je premijera pomerena za više od tri meseca, da je na blagajnama zaradio 10 miliona dolara manje nego što je uloženo u njega i da mu čak ni R rejting nije pomogao već ga učinio još rogobatnijim i neprijatnijim za gledanje. Mila Jovović ni ranije nije bila poznata po bogzna kako kvalitetnim filmovima ali posle franšize koju je stvorila sa filmovima iz serijala Pritajeno zlo, njena karijera nije zaslužila ovakvo “ostvarenje”.

Šazam – mnogo dobar vajb; Helboj – ne daj bože vajb.