13 neuobičajenih evropskih atrakcija

Stiže nam leto, a sa njim i putovanja. Odnosno nedoumice i slatke muke planiranja: kuda otići? I mada je morska obala rado birana destinacija za leto, Evropa nam nudi mnogo više od Mediterana. Ukoliko ste avanturističkog duha, u potrazi za novim i neistraženim, pa čak i čudnim, predstavljamo vam 13 neuobičajenih evropskih atrakcija.

Muzej kose Avanos, Turska

U podrumu keramičarske prodavnice Čeza Galipa nalazi se Muzej kose Avanos. Poslednje tri decenije Galip je prikupljao uvojke više od 16.000 žena… što uopšte nije jezivo, zar ne? Uopšte. Podrum je prepun pramenova i uvojaka kose. Dva puta godišnje, prvi posetilac Galipovog muzeja odabira za sebe deset „eksponata” kao dobitnik nagradnog puta u Kapadokiju. Ako volite jezive suvenire, čekirajte Tursku.

Srednjovekovni muzej zločina, Nemačka

Svakome ko smatra da su današnje metode mučenja i zatvoreništva okrutne mišljenje se radikalno promeni nakon posete Srednjovekovnom muzeju zločina u Nemačkoj. Dve zgrade i šest spratova svedoče o ekstremnim taktikama mučenja koje su primenjivali predstavnici reda i zakona nekoliko stotina godina ranije. Ukoliko želite da saznate više o implementaciji torture ili o mučenju zasnovanom na sramoti, ovaj muzej ne smete propustiti.

Ukleto selo Kolobraro, Italija

Sa sobom obavezno ponesite amajlije i crvene končiće ako se odlučite da posetite selo Kolobraro u Italiji, za koje se veruje da je jedno od najukletijih u Evropi. Ovo malo mesto nije zaobišla nijedna nesreća, od prirodnih nepogoda do najneuobičajenijih urođenih mana lokalnog stanovništva. Kolobraro je toliko uklet da mu neki Italijani čak ni ne izgovaraju ime naglas.

Muzej falusa, Island

Proživite svoje najluđe frojdovske snove u Muzeju falusa u Rejkjaviku, Island.  Muzej s ponosom predstavlja falusne uzorke sa svih sisara pronađenih u državi; dakle, na Islandu. Cilj Muzeja je da drevnu nauku falologiju dovede u mejstrim naučne vode koje toliko zaslužuje; i definitivno nije nastao iz ljudske opsesije muškim polnim organom.

Hustova katedrala, Španija

U španskom gradiću Mejorada del Campo nalazi se prava katolička znamenitost. Bivši monah po imenu Husto Galego (Justo Gallego) je pedeset godina potpuno sam gradio katedralu. Konstrukcija crkve deluje još impresivnije ako se uzme u obzir da Husto nije imao nikakvo znanje iz arhitekture i građevine. Hustova katedrala je uglavnom posećena vikendom.

Okamenjena šuma Lesvosa, Grčka

Na grčkom ostrvu Lesvos nalazi se okamenjena struktura koja je deo ostvrske geografije hiljadama godina, još iz doba aktivnih vulkanskih erupcija kada je lava okamenila čitavu šumu.  Pored „šume” posetite i lokalni muzej radi potpunijeg doživljaja i dodatnih informacija.

Starkenbergovi bazeni piva, Austrija

Za ljubitelje alkohola koji svojoj strasti žele da daju novu dimenziju, bazeni piva u Starkenbergerovoj pivnici u Austriji su idealna destinacija. Premda postoji mnogo pivnica u Evropi, ova je jedina koja svojiim posetiocima nudi mogućnost plivanja u pivu. Veliki olimpijski bazeni dostupni su onima koji veruju da potapanje u pivo na sat ili dva povoljno utiče na opšte zdravlje. Da li i vi vidite nešto odvratno u tome?

Drakulin dvorac, Transilvanija

Svako ko je gledao neki film o Drakuli čuo je za poznati dvorac Bran, koji je u 15. veku nastanio ozloglašeni princ Vlad Tepeš. On je, inspirisan Drakulinim likom i delom, svoje žrtve nabadao na visoka koplja  i njima osvetljavao put. Dvorac se nalazi u centralnoj Rumuniji.

Muzej prekinutih veza, Hrvatska

Koncept zagrebačkog Muzeja prekinutih veza je toliko intrigantan da je muzej dobio svoje “sestre” u Los Anđelesu i Tokiju. Neobične kolekcije sačinjene su od ostataka veza koje su se raspale. Donacije se primaju iz celog sveta, što znači da je kolekcija prilično eklektična i šarenolika. Ako biste ostavili neku uspomenu na bivšu ljubav, pravac u Zagreb!

Portugal dos Pequenitos, Portugal

Najstariji park u Portugalu, otvoren 1940. predstavlja omaž kulturnom i prirodnom bogatstvu ove zemlje. Potrugal dos Pequenitos znači upravo: Mali Portugal. Od portugalskih znamenitosti do tipičnih kuća, sve je reprodukovano u minijaturi, te tako možete videti sve što Portugal nudi na jednom mestu, bez utroška energije, novca ili vremena.

Mundaneum, Belgija

Belgijski advokat Pol Otlet je želeo da napravi kolekciju čitave ljudske istorije od njenih samih korena. Početkom 1910. Otlet i dobitnik Nobelove nagrade za mir Henri LaFonten su započeli nemoguću misiju prikupljanja svog znanja dostpunog čovečanstvu koje su čuvali na indeks karticama. Rezultat je više od 12 miliona savršeno organizovanih kartica posvećenih raznoraznim informacijama iz svake naučne discipline koja postoji.

Pripyat, Ukrajina

Na samo tri kilometra od Černobila nalazi se Pripyat, gradić u kome je pre nuklearne katastrofe živelo 49.000 ljudi. Dva dana nakon eksplozije čitavo stanovništvo je bilo primorano da se evakuiše i da se ne vraća godinama (a možda i nikada). Iza njih ostao je grad duhova koji je izgubio u borbi za prirodom. Ukoliko ste ljubitelj ovih napuštenih lokacija, Pripyat je pravo mesto za vas.

Akademija noseva, Švedska

Na Univerzitetu Lund postoji Muzej studentskog života, a u njemu – Muzej noseva. U njemu se nalazi oko 100 replika noseva. Neki pripadaju poznatim ličnostima Švedske koje verovatno ne biste prepoznali, neki pripadaju običnim ljudima Švedske koje sigurno ne biste prepoznali. Muzej noseva je vredan posete – ako ništa, barem zato što je jako čudan. U stvari, samo zato što je jako čudan.

Naslovna fotografija: pinterest.com