Nada zvana 2021.

0
865

Godina koja je vatrom gutala Australiju. Godina koju smo loše udahnuli. Prodirala je u pluća i ugasila mnoge živote. Godina koja je eksplodirala u Bejrutu i zatresla po Hrvatskoj. Godina u kojoj smo se ježili na brojke. Prestupna 2020. koja nas je pritvorila, razbijala psiho-fizički i uništavala naše planove. Odaljila nas je od ljudi, donela nesigurnost i navela na preispitivanje. Evo je, odlazi, završava teror. Prepušta 2021. da se brine o nama kako zna, jer se sama nije baš najbolje snašla.

Možda je i htela da izvučemo najbolje od nje, ali načini su bili pogrešni. Kao loš roditelj koji, misleći da radi najbolje za svoje dete, čini pogrešne stvari koje pri odrastanju stvaraju različite traume, anksioznosti i dugoročne posledice. Takva je bila prema nama. Možda je htela da nas nauči ponešto, ali nije birala prava sredstva. Podbacila je. Izneverila.

Kao što mnogi, na prvu loši događaji imaju i svoju svetlu stanu – imala je i ona. Terala nas je da mnogo razmišljamo i preispitujemo stvari o kojima ranije nismo imali vremena da razmišljamo. Naterala je mnoge da se ujedine i shvate koliko su lepo živeli a da to nisu ni znali. Naučila nas je da se zahvaljujemo na malim stvarima. Da u beznađu pronađemo mali mir. Da u mračnom tunelu pronađemo svetlost malog svica.

Ostaje nada da će nas Nova 2021. lepše odgajati. Da će nas podići na noge i pokušati da posledice od prethodnice pretvori u nauke. Postoji nada da nas neće zatvarati u četiri zida i da ćemo ponovo moći da se smejemo i plačemo bez maski na licu. Da će uslišiti naše želje da se izgrlimo i izljubimo sa kim nam duša ište, bez razmišljanja da mu činimo kakvo zlo. Nada da će svanuti sunčano, bez tragičnih brojeva, sa čistom srećom. I nadam se da ćemo umeti da je cenimo.

Photo by Aman Tyagi on Unsplash

Ne očekujemo previše kako neki kažu, očekujemo osnovne humane uslove i tračak svetla. Da ne pitamo prijatelja je l’ u redu da se vidimo i da se ne čudino jedni drugima jer se premalo ili previše plašimo. Da vratimo veru u ljude, svet i sadašnjicu.

Želim vam da optimizam ne bude preka potreba nego podrazumevajuća stvar. Da vam kuća postane sloboda a ne zatvor. Da nastavite gde ste stali. Da loša iskustva preinačite u dobra dela. Da gradimo svet od ljubavi. Da zaboravimo na strah i poletimo u zagrljaj dragim ljudima. Da delimo dobre a ne loše vesti. Da živimo radost, zdravlje i neprikosnovenu ljubav. Iz duše i srca verujem da će nam 2021. to i omogućiti.

Srećna Nova godina!