Muzički festivali: Preživi i vrati se u komadu

Ovo sramežljivo leto nas nikako nije ubedilo da je kalendarski stiglo. Te kiša, te 15 stepeni, te vetar, te kiša, kiša, kiša, zračak sunca i opet kiša… Hej, leto, možemo malo ozbiljnije to sad?

Treba nam pravo pravcato vrelo leto i još važnije – prave pravcate vrele letnje noći! Stigao nam je zanimljiv vikend, počela je sezona festivala, sve zuji i bruji u ritmu muzike za ples.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, odlučili smo da vam dočaramo festivalske dane kroz nekoliko ključnih teza koje će vam zasigurno biti korisne ukoliko na festival idete prvi put, ali i ukoliko ste festivalski veterani.

– Ekipa

Iako parola It’s about the journey, not the destination pije vodu, složićete se da je odredište i te kako bitno. Najbitniji su svakako ljudi s kojima idete jer će upravo oni imati ključnu ulogu u vašim budućim uspomenama. Izbegnite svađe, foliranja, razdvajanja i ostale dečije bolesti.

– Kriterijumi za smeštaj (padaju kao zvezde padalice)

Ukoliko niste bili vredni i obezbedili smeštaj za festival na vreme, sve su šanse da ćete upasti u last minute zamku traženja istog: kako pronaći pristojan smeštaj za pristojne pare? Odgovor je: nikako. Ako ste čekali (ili čekate) poslednji minut, gledaćete da uštedite maksimalno na sada već preskupom smeštaju. Bićete zapanjeni promenom sopstvenih kriterijuma, od: „Čoveče, kol’ko dobar nameštaj imamo” do „J*bi ga, bar imamo vodu s česme da se umijemo”.

– Veštine preživljavanja

Naučite da budete ceo dan bez hrane, priuštite sebi trosatni beauty sleep koji stvarno odradi posao, razvijete rendgenski vid kojim uočavate svoju ekipu među hiljadama drugih, nalazite prečice, razvijete jedinstveni znakovni jezik s prijateljima („Digni palac leve ruke a desnom se počeši tri puta po glavi ako me vidiš!”), odredite vaše mesto na stejdžu („Tu smo desno pa malo dijagonalno kod trećeg toi toi-ja s leve strane kad gledaš ka areni!”), naučite da se probijate s lakoćom kroz gužvu bez laktanja (ili sa njim).

– Lakše je kad si fit

Ako niste vični makar i najmanjoj fizičkoj aktivnosti, festival vam neće najlakše pasti.  Igranje od 7+ sati, celodnevne kilometarske šetnje, milion pređenih stepenika na Dance Areni… Lakše je ako si u treningu.

– Festivalska moda

Iako se trendovi menjaju iz godine u godinu, masa uvek izgleda isto. Momci su manje-više podeljeni u tri kategorije: pristojni, frikovi ili goli (izbegnite skidanje majice po svaku cenu). A devojke… Devojke prigrle taj jedan najbitniji (često isforsirani) trend u sezoni kojeg se drže kao pijan plota, ali i u njihovom odevanju postoje konstante: teksas šorc, starke, ranac. Prognoza kaže da se ove godine očekuje mnogo mačkastih naočara.

(Trend koji ću ja prgrliti ovog leta je povratak pederuše.)(Doduše, imam i mačkaste naočare.)

Na kraju svi budemo znojavi, blatnjavi, prašnjavi, srećni. Isti.

– Nikada ne nosite belu odeću ukoliko niste spremni da sa festivala izađete u svemu sem u beloj odeći

Ne pitajte kako znam.

– Propustićete najbolje pesme čekajući u redu za toalet

Pola sata se lomiš da li da odeš do toaleta, konačno se nakaniš, stigneš u kilometarski red, cupkaš i na svu muku kreće tvoja omiljena pesma; istinski lep trenutak koji podeliš sa ljudima koje muče iste fiziološke potrebe kao tebe. C’est la vie.

– Zagrljaji

Hteo- ne hteo, mnogo grliš i mnogo te grle.

– Fotografije

Ne boj se da zabeležiš trenutke, čak i kada se potpuno raspadate. Strahuj kad te neko taguje.

– Ružna istina

Posle svakog festivalskog dana čeka te junačko čačkanje nosa. Ono što iz festivalskog nosa izađe bi moglo zagraditi prosečnu branu.

Naslovna fotografija: exitfest.org