Mens sana in corpore sano

U jednom od prethodnih tekstova navela sam da se već nekoliko godina bavim sportom, ali sam ipak smatrala da je joga nešto za mene preteško i neizvodljivo.

joga
cdn.thedailybeast.com

Krajem proleća, prošle godine, u mom kraju je organizovana besplatna joga radionica. Pomislila sam – Hajde da probam, što da ne? Nemam šta da izgubim. Časovi su se održavali jednom nedeljno. Otišla sam tri, četiri puta. Vreme provedeno tamo bilo mi je zanimljvio i lako, a jedino što mi je teško padalo bio je momenat u kome moram da se usklađujem sa grupom i istom brzinom radim sve sa njima. Usledila je letnja pauza, a ja sam znala da se neću vratiti jogi, bar ne u takvoj formi.

U toku jednog razovora, drugarica mi je pomenula da je počela da radi jogu i da joj dosta pomaže, međutim, kako mi je rekla, žali što nije ranije počela, dok se još aktivno bavila sportom. Po njenim rečima, vežba kod kuće, gledajući videe na YouTube kanalu “Yoga with Adriene”.

Dopala mi se ideja i odlučila sam da pokušam.

U početku nisam radila redovno, svega dva do tri puta nedeljno, po desetak minuta, uvežbavajući osnovne poze i učeći da dišem. Ja sam osoba koja nije mogla da se potpuno opusti ni ležeći na ležaljci na plaži i koja hoće sve sad, odmah i na brzinu u svakoj mogućoj situaciji. Stoga možete da zamislite koliko mi je bilo teško da se skoncentrišem i izdržim više od minuta u jednom položaju.

Onda sam oktrila da se svakog januara oragnizuje “challenge” od 30 dana (radi se svakodnevno). Draž challenge-a je u tome što ne znam šta me čeka sutradan, ni koliko dugo traje. Vežbanje kod kuće meni je veoma zabavno, smejem se sebi kada padnem pokušavajući da izdržim određeno vreme u nekoj pozi ili da je uopšte izvedem.

joga
68.media.tumblr.com

Pre dve godine imala sam bol u donjem delu leđa, a neke od vežbi koje sad radim na jogi su slične onima koje sam tada radila u toku rehabilitacije, pa čak i efikasnije. Svakako, predstavljaju benefit za leđa i kičmu.

Svesna da joga nije čarobni štapić kojim mahneš i svi problemi nestanu, ali mogu da kažem da sam zadovoljna što ima pomaka na bolje u segmentima fleksibilnosti i stabilnosti u fizičkom, i opuštenosti u metalnom smislu, kao i činjenicom da joga postaje sastavni deo mog života.

joga
37.media.tumblr.com

Danas sam dosta fleksibilnija i u svakodnevnim situacijama, odluke koje i sada ponekad donosim ishitreno, ostvarujem kada mogu, kada sam spremna, a ne na silu.  Ako ste kao ja u toku dana rastrzani na hiljadu strana, imate gomilu obaveza i ideja, ne znate gde ćete pre, znajte da bi vam prijalo pola sata u toku dana bez razmišljanja. Postaćete dosta rasterećeniji i na joga prostirki i van nje.

Naslovna fotografija: sarvyoga.com