Medalje su se nizale – Veliki uspeh mladih karatista u Sočiju

0
707
Medalje su se nizale - Veliki uspeh mladih karatista u Sočiju
Izvor naslovne fotografije: www.http://presscentar.uns.org.rs

Jedna zlatna, dve srebrne i tri bronzane medalje na prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore. Ko su ovi šampioni i zašto je sala Press centra bila skoro pa prazna?

Rezultati u Sočiju zaslužili su veću pažnju medija, bez obzira što se ne radi o seniorskoj konkurenciji. Reprezentativci Srbije, osvajači medalja sa nedavno završenog prvenstva u Sočiju, obratili su se danas medijima u sali Press centra. Tih medija je bilo malo, s obzirom da je medalja bilo mnogo. Ukupno šest, što je našu reprezentaciju stavilo na visoko sedmo mesto u generalnom plasmanu. Na takmičenju koje je brojalo više od hiljadu takmičara naši momci i devojke su pokazali veštinu u katama i borbama čime su potvrdili da zemlja ne mora da brine o budućnosti i rezultatima u seniorskoj konkurenciji.

Predrag Stojadinov, direktor Karate federacije Srbije, izrazio je veliku zahvalnost Upravnom odboru i svim ljudima iz organizacije, koji su omogućili da reprezentacija u kompletnom sastavu otputuje na takmičenje. Čast da prva iznese utiske imala je šampionka Marina Radičević. Prvakinja Evrope u kategoriji mlađih seniorki do 68 kilograma u borbama navela je sve rivale sa kojima se suočila nakon čega se zahvalila federaciji i selektoru Vladanu Rudiću, savezu Vojvodine, svom klubu “Zadrugar” kao i klubu “Mavaši” u kome trenira dok je na studijama u Novom Sadu. Najveću zahvalnost dala je svojim roditeljima i rekla da su joj oni bili najveća podrška na putu do najsjajnijeg odličja.

Evropska prvakinja Marina Radičević (Foto: www.presscentar.uns.org.rs)

Takmičar Jovan Simić okitio se srebrnom medaljom u kategoriji mlađih seniora. On se takmičio u disciplini kata i na putu do finala pobedio Maksimilijana Šipkovskog, Rika Sonema i Slovaka Julijana Enrika Smoliga. Poraz od Italijana Đuzepea Panađa u finalu nije pokvario utisak o fantastičnom turniru koji je Jovan imao u Sočiju. Ono što je posebno za ovog momka je činjenica da je 2014. godine imao operaciju kuka i da su mu lekari savetovali da ostavi karate. Sada, četiri godine kasnije, sa srebrnom medaljom oko vrata, osvrnuo se na taj period i istakao da je tada naučio mnogo lekcija koje su mu pomogle da postane to što je danas:

Ja sam u tom periodu života shvatio da je karate za mene način života i da moj dan nema svrhu ako ne odem na trening.

Sledeća stanica za Jovana Simića je seniorsko prvenstvo Evrope u Novom Sadu u maju ove godine (Foto: www.presscentar.uns.org.rs)

Jedini takmičar u borbama, kategorija kadeti, Darko Spaskovski osvojio je srebrnu medalju. Pored njega tu su bile i tri osvajačice bronzanih medalja. Drugog dana 45. prvenstva za mlađe kategorije treće mesto u kategoriji juniorki do 53 kg, disciplina borbe, osvojila je Anja Milovanović, da bi samo dan kasnije isto to uradile i Andrijana Vasović i Repret Tara u svojim kategorijama.  Anja Milovanović je istakla da je prezadovoljna uspehom s obzirom na okolnosti i činjenicu da je morala da skida kilograme da bi se takmičila u drugoj kategoriji, što se ispostavilo kao pun pogodak i sjajan potez selektora Vladana Rudića.

Zašto nije bilo mnogo novinara u Press centru je više retoričko pitanje i nije tema za ovaj tekst. Najvažniji su oni, takmičari i šampioni, budućnost srpskog karatea.

Izvor naslovne fotografije: presscentar.uns.org.rs