Loving Vincent: Prvi rukom naslikani animirani film

Svi smo odrasli uz crtane filmove, i sada kada smo veliki, više nam nije tajna kako oni nastaju. Za svaku sekundu crtanog filma, neko bi morao da nacrta 24 crteža (što znači da je za desetominutni crtać potrebno čak 14 400 pojedinačnih crteža). Od vremena kada je Miki Maus debitovao, pa do danas, mnogo toga se promenilo – sa kompjuterskom animacijom stvari se značajno komplikuju, a broj frejmova, odnosno pojedinačnih crteža po sekundi, raste.

Ipak, ni svi animirani filmovi danas ne nastaju na ovaj način. Jedan po svemu neobičan izuzetak jeste dugometražni animirani film Loving Vincent, o životu čuvenog holandskog slikara Vinsenta van Goga. Pored života i dela, Loving Vincent se posebno bavi i neobičnim okolnostima njegove smrti. Ono što ovaj film čini izuzetnim jeste što je svaki od 62 450 frejmova ručno naslikan tehnikom ulja na platnu, u stilu originalnih Van Gogovih slika.

Ovaj projekat razvijan je šest godina i za njega je bilo angažovano 115 profesionalnih slikara. Prvo je snimljen kao klasičan igrani film, da bi zatim svaka scena bila rekreirana potezima kičice na platnu. Posebno je zanimljivo što film integriše i originalne Van Gogove slike, čak njih 94!

Ono što je podstaklo autore da se opredele za ovako nekonvencionalnu i zahtevnu tehniku nije želja da budu prvi koji će tako nešto učiniti, već uverenje da se priča o Vinsentu ne može istinski ispričati bez njegovih slika. Rediteljku Dorotu Kobijelu inspirisala su pisma čuvenog slikara, a posebno reči iz poslednjeg: Ne možemo govoriti drugačije nego kroz naše slike. Tada se odlučila da oživi njegove slike, kako bi one pričale za njega.

Tačan datum premijere još uvek nije poznat, jedino se zna da će film izaći ove godine. Ako ga nestrpljivo očekujete koliko i mi, utešite se makar na kratko ovim prelepim fotografijama i obećavajućim trejlerima!

Foto: thisiscolossal.com
Foto: thisiscolossal.com
Foto: thisiscolossal.com
Foto: thisiscolossal.com