Ličnosti koje su obeležile 2017.

0
948
Lučnosti koje su obeležile 2017.

Stigao je decembar, pao prvi sneg, pa je tako i vreme je da se polako pozdravljamo sa 2017. godinom. Ne znam za vas, ali meni je proletela. Pod hitno moram da saberem šta sam uradila za ovih dvanaest meseci. Čini mi se ne mnogo, ali možda se varam. A dok to ne uradim i ne sumiram utiske sopstvenog delanja, podeliću sa vama spisak onih koji su ostavili utisak na mene i oduševili me rezultatima koje su postigli u 2017. godini.

Ivan Tokin

foto: plezirmagazin.net

Knjiga „Pas“ Ivana Tokina je treće prozno delo ovog autora. Sve teme kojima se Tokin bavi predstavljene su kroz lik Psa. Pas je glavni junak i narator. Sve što se dešava oko njega – porodica koja ga je usvojila, odnosi unutar nje, beba, mladi bračni par u kome je muž zanesenjak, ali car i žena koja je stroga i objektivna, ali takođe car – predstavljeno je iz njegove, pasje perspektive. Sve što se dešava njemu ili unutar njega dešava se i svakom ljudskom biću. Samoća, strah, lutanje, ljubav, prijateljstvo, borba za opsanak, gubitak, porazi i pobede, sve je skriveno u duhu i telu, kažu mnogi, čovekovog najboljeg prijatelja.

Pročitajte i uverite se da su najvažnije stvari najjednostavnije, ali da smo se udaljili od njih, jer se bojimo da ne uprskamo stvar.

Nebojša Glogovac

bummagazin.com

Kraj avgusta obeležili su 52. niški Filmski susreti. Nagrada Gran Pri Naisa dodeljena je Nebojši Glogovcu za ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“. U ovom ostvarenju Glogovac tumači lik profesora Vjeka Kralja. Ovo je jedna od uloga u kojima se do srži ispoljava talenat Nebojše Glogovca. Stoga ne čudi što je nagrada niškog filmskog festivala ove godine pripala baš njemu.

Bojana Vunturišević

plezirmagazin.net

Album „Daljine“, Bojane Vunturišević se pojavio kao pravo osveženje na domaćoj muzičkoj sceni. O ovom albumu smo već pisali, ali je dobro napomenuti da je to elektro – pop album koji je ipak, zahvaljujući kreativnosti autorke i čitavog tima, jedno kompleksno i muzički slojevito delo.

Vukašin Marković

Foto: youtube.com

Vukašin Marković je frontmen grupe Irie FM. Prepoznatljiv po rege zvuku, ovaj bend se pozicionao na srpskoj muzičkoj sceni. Ipak, sredinom 2017. godine objavili su singl „Putevi“,  koji je ne samo potvrdio talenat Vukašina Markovića, već i celokupnog tima koji radi na projektu Irie FM. Snažan tekst i elektro zvuk su se i ovde pokazali kao dobitna kombinacija. O spotu za pomenutu pesmu se takođe puno pričalo.

Ivana Španović

wikipedia.org

Ivana Španović je apsolutni pobednik 2017. godine. „Osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani u Beogradu. Postavila je novi nacionalni rekord kao i najbolji svetski rezultat sezone u dvorani i treći rezultat svih vremena. Osvojila je miting Dijamanstske lige Atletisima 2017. u Lozani – najduže je skočila u četvrtoj seriji, 6,79 metara. Na Svetskom prvenstvu  u Londonu izborila je finale skokom u prvoj seriji, na kraju je zauzela četvrto mesto i posle devet uzastopnih takmičenja ostala bez medalje. Na finalu Dijamantske lige u Briselu, Ivana je zauzela prvo mesto skokom u poslednjoj seriji, osvojivši drugi put to takmičenje u karijeri“.

Ženska odbojkaška reprezentacija

ossrb.org

Iako je ovaj tekst posvećen pojedincima koji su obeležili 2017. godinu, ne možemo, a da  ne pomenemo članove (u ovom slučaju članice) reprezentacije, koji se takmiče u ekipnim sportovima. Shodno tome, podsetimo se sjajnog uspeha ženske odbojkaške reprezentacije koja je nakoj šest godina ponovo stala na pobedničko postolje Evrope i time učinila da se 2017. pamti. Bravo devojke i hvala!

Muška košarkaška reprezentacija

mpemg.com

Još jednom ekipa, ali ovoga puta muška košarkaška reprezentacija. Na Evropskom prvenstvu u košarci naša ekipa je osvojila srebrnu medalju. Još jedan u nizu uspeha mlade reprezentacije. Bravo momci!

To bi bilo to. Da li su nam se neki utisci poklopili? Nadam se. U svakom slučaju, ovi ljudi su bili posebna inspiracija za mene u 2017. godini. Tu magiju prenosim u Novu godinu sa željom da nam naredne godine bude uspešan pohod na snove. Srećno nam!