Kako do 15 minuta slave na Vorholov način?

0
1520
Kako do 15 minuta slave na Vorholov način?

Prve asocijacije na Endija Vorhola? Definitivno čuvene grafike Kempbel supe i Merilin Monro. Ali Endi je, kao sam pop art, mnogo više od toga. Svoju opsesiju poznatim ličnostima i mejnstrim proizvodima Endi nije kanalisao samo kroz umetička dela. Poznate  nije samo slikao, već i stvarao. Kako?

Tokom osamdesetih, dok je jedan dobro nam poznat TV kanal bio još u fazi razvoja, Vorhol je na njemu imao tridesetominutnu emisiju u kojoj je intervjuisao već slavne ličnosti, ali i pomagao nepoznatim umetnicima da dobiju svojih 15 minuta slave.

passion-estampes.com

Emisija 15 minuta Endija Vorhola emitovala se na kanalu MTV od 1985. do 1987, a kako je kanal postajao sve popularniji, Endi je uspeo da milionima gledalaca predstavi ličnosti koje su se bavile umetnošću na bilo koji način, ali i još nešto – da od sebe napravi TV zvezdu, poput slavnih koji su mu bili idoli.

Prvu epizodu otvara Debi Hari, najavljujući temu segmenta koji sledi: Seks, povrće, braća i sestre. I taj kratak naslov dovoljan je da vam predstavi psihodeličan spoj ličnosti koje su tokom dve godine prodefilovale kroz šou, teme koje su predstavljene, i na kraju, samu viziju popularne umetnosti njenog najpopularnijeg predstavnika.

artsy.net

Za Endija, umetnost je sve (počevši od supe) i prodire u svaku poru života, pa čak i više. Poslednja, peta epizoda, snimana neposredno pred Vorholovu iznenadnu smrt, a emitovana nakon toga, završava se prikazom njegovog parastosa. Zamišljajući 15 minuta kao fuziju kreativnosti, slave i apsurda, verovatno je da bi se i sam Endi složio sa ovakvim krajem.

Pogledajte kako je izgledala jedna od Endijevih epoizoda.