Legendo, izdrži!

0
1897
Legendo, izdrži!

Ako ste mislili da će se ovaj tekst baviti tuđom mukom i pokušati da je olakša, varate se. Ova rečenica je u današnjem (pomalo ironičnom) kontekstu najčešće upućena dragim nam muškarcima koji pate kao niko drugi na svetu – od prehlade ili gripa.

Svima nam je poznato kako je imati prehlađenu mušku osobu u okolini – to je osoba koja je na smrtnim mukama, čiji se svet urušava pred činjenicom da je telesna temperatura tela porasla za 1,7 stepeni, da grlo boli i da se ne može baš odmah popiti pivo, kao i da nos ne obavlja svoju osnovnu funkciju – dakle, smak sveta. Samo krkljanje i prigušeni bolni jauci nekada jakog muškarca.

Ali ne lezi vraže! Najnovija istraživanja ipak idu u prilog muškom delu populacije! Dokazano je da muškarci ipak teže podnose simptome virusa koji zahvata disajne organe. Istraživanja pokazuju da imuni sistem muškaraca daje slabije reakcije i teže se brani od takvih virusa, što rezultira jačim tegobama ili čak većom stopom smrtnosti (!).

Na primer, jedno istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su žene imale jaču reakciju na vakcinu protiv gripa, što znači da ženski organizam proizvodi više antitela u poređenju sa muškim. Drugo istraživanje, sprovedeno u Hong Kongu i Sjedinjenim Državama, pokazalo je da su muškarci češće hospitalizovani u slučaju teškog gripa.

Dakle, muškarci se ipak ne prenemažu bez razloga, već stvarno teže podnose simptome prehlade. Ženski organizam za svoje odbrambene mehanizme može da se zahvali estrogenu, koji se pokazao efikasan u odbrani imuniteta od prehlade i gripa. S druge strane, muškarci bi trebalo da „okrive” testosteron zbog nedostatka iste.

Postoji i teorija da se učinak testosterona na muško telo (veća mišićna i koštana masa) razvio na račun njegovog imunosupresivnog dejstva, te zbog toga slabije radi kao odbrana od gripa. Ostali su našli objašnjenje u evoluciji – kada su zaraženi gripom, muškarci moraju ležati, mirovati i lišiti se svih svakodnevnih aktivnosti, što je zapravo dobro za njih. Mirovanje se doživljava kao evolutivno ponašanje koje je čuvalo energiju i u prošlosti branilo ljudski rod od predatora.

Legendo, izdrži!

Na svu sreću, sada je vreme men-friendly prostora opremljenih velikim televizorima i udobnim foteljama, te se dragi muškarci u potpunom miru mogu oporavljati od opake bolesti kakav je grip.

Naslovna fotografija: pinterest.com