Filmovi koje smo sa zadovoljstvom gledali 2017.

Decembar. Mesec podvlačenja crte, sastavljanja listi, pregleda dobrih i loših, pa biranja najboljih i najgorih stvari i situacija koje su ispunjavale naše živote proteklih 365 dana.

Poveden ovom logikom, predstavljam vam listu koju čine šest najboljih filmskih ostvarenja prethodne godine.

John Wick – Chapter 2

Foto: chicagonow.com

Dokaz da je Holivud  još uvek sposoban da napravi originalni akcioni film. Drugi deo trilogije u nastanku otkriva još Džonove istorije i pokazuje nam koliko je podzemni svet plaćenih ubica i mafijaša zapravo velik. Duge sekvence snimane bez prekida i fantastične koreografije, kao i dobra priča i gluma, donose, možda i najbolji, akcioni film u 2017.

Beži (Get Out)

Foto: amzon.com

Horor sa nesvakidašnjom radnjom. Iako neke klišee nije mogao da izbegne, prvenac mladog režisera Džordana Pivija oduševio je publiku. Film biva napet od samog početka, uz dodatak tu i tamo komičnih predaha. Uz sve pomenuto, “Beži” prikazuje, i dalje aktuelne, probleme rasizma na jugu SAD-a.

 

To (It)

Foto: The New Yorker

Dugo nije bilo ovoliko dobre adaptacije romana Stivena Kinga. Iako je zbog cenzure morao da izostavi neke od gnusnih pojava iz knjige, ipak je ostao verodostojan radnji, uz samo poneku malu izmenu. Dugo iščekivani film se pokazao više kao jeziv nego strašan, što bi značilo da je poenta pogođena. Odlično oko za detalj Endija Mušetija ne dozvoljava nikome da izbegne manipulaciju zlog klovna koji je, na ovaj ili onaj način, u svakoj sceni.

Istrebljivač 2 (Blade Runner 2049)

Foto: independent.co.uk

Bilo je potrebno 35 godina da se snimi nastavak kultnog SF noara, ali se čekanje na krajuisplatilo. Sinematografija Rodžera Dikensa je melem za oči i retko se vidi film sa ovako dobro uklopljenim bojama u sceni. Režija Denija Vilenuva i gluma u provm plano Rajana Goslinga i Harisona Forda se pokazala kao odlična kombinacija. Drama, skriveni detalji, akcija i priča postavljaju ovaj film za glavnog kandidata za film godine.

Najlepši praznični filmovi koji će uvek ostati tradicija

Denkerk (Dunkirk)

Foto: Letterboxd

Kristofer Nolan ponovo briljira kao režiser. Odlična akcija i kinematografija koja prikazuje veliku evakuaciju savezničkih vojnika u Drugom svetskom ratu. Najbolji letnji blokbaster, kao i jedan od najboljih ratnih filmova u skorije vreme. Odlično prikazuje teškoće ratovanja i takođe je veliki kandidat za film godine.

Vozač (Baby Driver)

News-Article-Imagery

Kombinacija komedije i akcije koju Edgar Wright stvara u svakom svom ostvarenju je originalna, neobična i neponovljiva. Tako je bilo i sa ovogodišnjim filmom u kojem, pored njegovih prepoznatljivih potpisa, dominiraju muzika i gluma. Kako napetost kulminira tako se smanjeni broj smešnih scena povećava. Naravno, svi volimo pljačkaške filmove, a ovaj pogotovo vredi pogledati. Scene vožnje i bekstva od organa javnog reda bolje su nego u filmovima čija je to glavna tema. Svako umešan u serijal “Brzi i besni” (The Fast and the Furious) bi trebao da pogleda ovaj film, pa da možda nešto nauči iz njega i to primeni u nekom tamo 63. delu franšize.

Pročitajte naše tekstove o još nekim filmovima koji su ostavili dobar utisak na publiku prolazeće 2017:

Tor: Ragnarok – uzbudljiv, zabavan, odličan!

Uprkos mnogim razočarenjima, ovogodišnja kinematografska scena je ipak uspela da nam podari neke fantastične filmove.