Ivan Gračner vas vodi kroz svoju izložbu ”Poprečni presek / Intersection”

Umetnik Ivan Gračner, čija je retrospektivna izložba ”Poprečni presek / Intersection” privukla veliku pažnju publike, ovog vikenda vas poziva na stručno vođenje.

U subotu, 15.oktobra i u nedelju, 16.oktobra s početkom u 18 časova, u Galeriji Kuće legata, zainteresovani posetioci će imati priliku da ih kroz izložbu vodi umetnik lično. Tom prilikom Gračner će evocirati ceo proces stvaranja ovih unikatnih dela, i odgovarati na pitanja posetilaca.

„Poprečni presek / Intersection” je retrospektivna izložba Ivana Gračnera, koja obuhvata dve decenije stvaralaštva ovog višestruko nagrađivanog umetnika, čija dela se nalaze na brojnim javnim površinama, u muzejima, privatnim kolekcijama, ne samo u Srbiji već širom Evrope i sveta. Za ovu izložbu Gračner je odabrao više od 70 radova, koji za njega imaju poseban značaj.

Ivan Gračner u svom radu kombinuje drvo i metal, a posebno ističe da bira uvek autohtone vrste drveta, čime daje na značaju povezanosti sa lokalnim prostorom. Izložbu prati i bogato ilustrovana monografija.

’’Izložba predstavlja moj rad u proteklih dvadeset godina. Pokušao sam da na jednom mestu okupim skulpture iz mojih različitih faza, što će, nadam se, publika primetiti. Posebno me raduje broj ljudi koji je došao na otvaranje, to svakom umetniku uvek mnogo znači, jer govori o odnosu prema njemu i prema njegovoj umetnosti’’ – izajvio je Gračner, posle otvaranja izložbe.

Ivan Gračner je rođen 1975. godine u Kruševcu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstvo, u klasi Prof. Zorice Janković.

Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska, Holandija, Belgija). Njegovi radovi su deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija širom sveta. Dobitnik je brojnih nagrada, realizovao je veliki broj skulptura u prostoru.

Izložbu ”Poprečni presek / Intersection” možete pogledati sve do 18.oktobra 2022.godine.

Ulaz je slobodan.