Improvizacije koje su ušle u istoriju kinematografije

0
934
Improvizacije koje su ušle u istoriju kinematografije

Filmski scenario uglavnom do detalja opisuje reči i akcije likova. Međutim, dosetke talentovanih glumaca ponekad poboljšaju ideje scenarista i režisera, pa se divne improvizovane scene pojave na ekranu. Za vas izdvajamo nekoliko takvih…

Kum (The Godfather)

U jednoj od najupečatljivijih scena iz ovog kultnog filma, Vito Korleone objašnjava grobaru Bonasera svoje viđenje prijateljstva, dok u krilu drži mačku. Ispostavilo se da mačka uopšte nije planirani deo scene, već da je tu zalutala u toku snimanja, a Marlon Brando je odlučio da je uzme.

tumblr

Izgubljeni u prevodu (Lost in Translation)

Ukoliko ste pogledali ovaj film Sofije Kopole, verovatno se sećate poslednje scene sa Bilom Marijem i Skarlet Džohanson. Scenario sadrži likove koji su samo zagrljeni, ali je snimanje otišlo u drugom smeru. Prvo je Mari nešto šapnuo Skarlet, a zatim su se čak i poljubili.

tumblr
tumblr
NeoGAF

Zgodna žena (Pretty Woman)

Sećate se scene kada Ričard Gir daje ogrlicu Džuliji Roberts? Glumica je pružala ruku da je uzme, kada je Ričard iznenada zatvorio kutiju. Ovaj deo nije bio u scenariju, baš kao ni Džulijina reakcija.

giphy

Pirati sa Kariba (Pirates of the Caribbean)

Džoni Dep je naporno radio na liku kapetana Džeka Sparoua i nije se plašio da eksperimentiše. U drugom filmu, Džekova pesma i ples posvećeni tegli prljavštine su potpuna izmišljotina. Takođe, Dep je improvizovao i prepoznatljivu repliku “Now bring me that horizon”, kao i retoričko pitanje ”You’re not a eunuch are you?’’

giphy
giphy

Od sumraka do svitanja (From Dusk Till Dawn)

Džordž Kluni je oduvek znao da se šali na račun svog beznadežnog momačkog statusa, ne samo u privatnom životu, već i na filmu. U ostvarenju “Od sumraka do svitanja”, kada Selma Hajek stavi štiklu na njegove grudi i kaže da će ga učiniti svojim robom, on improvizovano odgovara – “Ne hvala! Bio sam oženjen.”

tumblr

Terminator 2: Sudnji dan (Terminator 2: Judgment Day)

Švarcenegerov lik u ovom filmu i nije najpričljiviji dečko, zbog čega je glumac odlučio da malo poboljša scenario. Replika “Treba mi odmor”, koja je ostala upamćena, nije postojala u prvobitnoj verziji – bila je to Arnoldova ideja, a Džejms Kameron je odlučio da je ostavi u završnoj verziji filma.

© TriStar Pictures

Praznik u Rimu (Roman Holiday)

Postoji scena u ovom filmu kada se Džo Bredli pretvara da su mu „Usta istine“ odgrizla ruku. To je bila čista improvizacija Gregorija Peka, a reakcija Odri Hepbern bila je originalna.

tumblr

Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting)

Robin Vilijams je bio kralj improvizacije, zahvaljujući svojoj stand up pozadini. U filmu “Dobri Vil Hanting”, on Met Dejmonovom liku priča kako je njegova pokojna supruga, koja je imala problema sa crevima, ponekad znala da prdne, pa je jednom čak samu sebe probudila. Vilijams je celu priču izmislio u hodu. Inače, nije se samo Dejmon smejao, možete primetiti da se slika malo trese jer se kamerman takođe kikotao .

emlii

Umri muški (Die Hard)

Svaki fan filma “Umri muški”, sigurno se seća scene umiranja antagoniste kojeg glumi Alan Rikman. On shvata da je njegov plan uništen dok pada sa krova zgrade. Ispostavilo se da je režiser slučajno gurnuo glumca na green screen, hvatajući ga iznenada – zbog toga je sve ispalo tako realno.

giphy

Isijavanje (The Shining)

”Evo ga Džoni” – kaže Džek Nikolsonov lik dok sekirom oslobađa svoj put do kupatila. Ova scena je postala veoma prepoznatljiva, iako je totalna improvizacija. Glumac je upotrebio repliku Džonija Karsona, koji je sa istom svako veče počinjao svoj šou.

gloskultury

Profesionalac (Léon: The Professional)

Gari Oldman je takođe ljubitelj improvizacije, što je bilo od posebnog značaja tokom snimanja filma “Leon’”. Njegov razgovor sa Matildinim ocem je improvizacija i ima za cilj da iznervira protivnika. Priča o Betovenu je izmišljena na licu mesta. Zapravo, svako igranje je bilo dugačije.

giphy
Imgur

Dvostruka igra (The Departed)

Evo još jedne improvizacije Džeka Nikolsona. Na snimanju scene konverzacije između njegovog i Dikaprijevog lika, on je iznenada izvadio pistolj, primetno uplašivši Dikaprija. Medjutim, postoji razlog zašto svi vole Dikaprija – on je uspeo da iskoristi ove neočekivane emocije u svoju korist, pa se ispostavilo da je scena bolja nego u scenariju.

giphy
imgur