Gustav Klimt u centru Beograda

0
1205
Gustav Klimt u centru Beograda

Izložba “Gustav Klimt – Preteča moderne” otvorena je  2. aprila za sve ljubitelje umetnosti u Kulturnom centru Grad i trajaće do 12. aprila zbog iskazanog interesovanja građana. Obeležavanje stogodišnjice smrti velikog umetnika je povod za otvaranje galerije, dok je realizacija ostvarena uz saradnju sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, kao i uz podršku kompanije Frikom. Postavka ima za cilj da prikaže celokupni Klimtov rad, kao i značajne događaje iz njegovog života.  

Kako bi rasvetlili samu izložbu i približili je onom broju ljudi koji još uvek nisu prisustvovali, pomenućemo neke detalje vezane za stvaralački opus Gustava Klimta.
Rođen 1862. godine, austrijski slikar Gustav Klimt postao je poznat po svom dekorativnom stilu koji obiluje erotikom, zbog kojih su njegova dela smatrana svojevrsnom pobunom protiv tradicionalne akademske umetnosti tog vremena. To je bio period umetničke obnove, nove umetnosti (art nouveau) koja je donela nove pravce u slikarstvu. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko telo, ali pored slika radio je murale i crteže.

Bečku secesiju osniva 1897. godine sa grupom umetnika iz želje za većom umetničkom slobodom i dostiže veliki uspeh bez obzira što promoviše drugačiju tehniku slikanja. Svi umetnici koji su odudarali od akademskog stila slikanja pronašli su svoje mesto kraj Klimta.

wikipedia.org

Postojale su glasine da je Gustav Klimt imao afere sa svim ženama koje je naslikao, iako se nikada nije oženio. Intimniji odnos imao je sa Emili Flog, mada nije potvrđeno da je ta veza bila romantične prirode, iako su njegove poslednje reči bile upućene baš njoj.

Njegovi radovi obično zrače žutom i zlatnom bojom sa figurama postavljenim u erotskoj pozi i uključuju simbolizam. Potrebni su mu bili sati da završi jednu sliku. Neke od takvih su: “Judit I” , “Poljubac” , “Danae” , “Portret Adele Bloh”. Upravo je “Portret Adele Bloh” prodat po ceni od 135 miliona dolara.

Pored degustacije novog Grandissimo sladoleda, posetioci će biti u prilici i da pogledaju film Raula Ruiza – “Klimt”, koji je bio prikazan na Berlinale festivalu sa Džonom Malkovičem u glavnoj ulozi.

Kontroverzu zvanu Gustav Klimt imate prilike da “upoznate” i shvatite zbog čega su njegovi radovi podignuti do najvišeg kanona umetnosti.