Dobrodošli u Muzej Selfija

0
1292

Za sve ljubitelje umetnosti i/ili selfija, stiže radosna vest: otvara se Muzej Selfija (The Museum of Selfies) u Los Anđelesu.  Naime, u ovom pop-up muzeju možete čuti velike istine poput: kako je umetnost selfija nastala pre 40.000 godina i kako je tvrdnja Paris Hilton da su ona i Britni Spirs začetnice selfija zapravo – netačna.

Muzej Selfija ne bi poneo takvo ime da ne nudi i mogućnost stvaranja istog; muzej obezbeđuje fotografima u potrazi za informacijom mesto na kome mogu odraditi svoje snimanje. Da bi se u potpunosti razumelo poreklo selfija, muzej nudi edukativan, ali zanimljiv način prikaza istorije čovečanstva i umetnosti kroz interaktivne postavke. Od crteža u pećinama, preko postavke „Narcisa”, do optičkih iluzija koje vaš selfi izdužuju do plafona, muzej se dotiče svih aspekata i razdiblja ljudske istorije, proučavajući cilj i svrhu selfija i to što on predstavlja za stvaraoca i njegove posmatrače. Na izložbi će, podrazumeva se, biti dosta selfie friendly lokacija i prilika.

Muzej selfija dolazi odmah iza prve svetske zvanične izložbe selfija u londonskoj galeriji Saatchi prošle godine. “Nisu svi selfiji umetnost” – kaže upravnik galerije Saatchi Najdžel Herst i dodaje – “selfiji nisu u rangu sa Rembrantovim autoportretima. On pokušava da pronikne u ono što ga čini čovekom, ljudskim bićem, on deli ono što je ljudsko sa drugima, a ipak ga čini drugačijim od ostalih. Većina sefija je konstrukt koji se tiče načina na koji mi želimo da drugi vide nas, naš način života i okruženje – drugačije no što oni zaista jesu.”

Fotografije: thedots.com