Derbi – slika jedne “fudbalske” nacije

Većina bi rekla – “propao nam fudbal, ali bar još uvek imamo derbi”. Bila ova tvrdnja istinita ili ne tog dana svi prate utakmicu i svima je važna. Ne postoji nebitan derbi. Ta utakmica mora da se pobedi.

U Evropi je, sigurno, jedan od najvatrenijih. Engleska svaki vikend ima derbi, Španija ima “El Klasiko”, Škotska “Old firm” derbi, Grčka – Olimpijakos i Panatinaikos, a mi imamo Topčidersko brdo i na njemu dva najveća srpska kluba – Crvenu zvezdu i Partizan. Istorija, strast, rivalstvo na granici mržnje, sve su to odlike derbija. TO JE VEČITI DERBI! Ovaj put, 153. po redu.

(prilog portala Copa90 sa 146. Večitog derbija)

Ovaj derbi biće okršaj tandema. Domaćin se uzda u Kangu i Boaćija (nastup neizvestan), a gosti u Đurđevića i Leonarda. “Diskretni heroji” iz senke biće Donald za crveno i Everton za crno-bele. Malo je čudno da stalno kukamo na rezultate reprezentacije i onda u šest ključnih igrača u derbiju nabrojimo samo jednog Srbina, ali moraju se zadovoljiti rezultatski ciljevi što znači – klupa za našu decu.

crvena zvezda
novosti.rs

A štampa? Kako se najavljuje Večiti derbi? Po ugledu na svetske derbije, jedan domaći dnevni list najavio je još u ponedeljak na naslovnoj strani. Običan čovek bi pomislio da smo prava sportska nacija, ali onda dva dana kasnije iznenadna promena sudije u zadnji čas i opet se vraćamo na tabloidne priče kome odgovara sudija Majo Vujović i kome smeta Milorad Mažić. Obećanja trenera obe ekipe da se nadaju korektnom meču na zajedničkom ručku, izjave debitanata kako sanjaju gol i ne mogu da spavaju, overavanje titule ili vraćanje potpune neizvesnosti u šampionsku trku pred podelu bodova. Već smo čuli bezbroj puta. “Na Zapadu ništa novo”.

partizan
mondo.rs

I tako završi se prvenstvo, neko od dva večita rivala uzme titulu i onda dođe leto i kvalifikacije za evro takmičenja gde shvatimo gde smo u odnosu na ostatak Evrope. Kada kao iz voza ispadnemo iz tih kvalifikacija, počinje iščuđavanje. Kako je to pobogu jedan Kazahstan naučio da igra fudbal, otkud Kipar na fudbalskoj mapi sveta? “Danas svi igraju fudbal!” – najčešća mantra posle blamaže za koju neko mesečno prima hiljade evra, a ti sirotinjo gledaj derbi i raduj se pobedi svog voljenog tima. Činjenica je da Partizan već godinama koliko-toliko i “znači” nešto u Evropi i samo loša sreća ga je prošle sezone koštala prezimljavanja. Sa druge strane Zvezda je imala manje uspeha. Za one koji ne znaju klub iz Ljutice Bogdana je poslednji put igrao grupnu fazu nekog evropskog takmičenja u sezoni 2007/08. Od tada ništa, i to je maksimalno ublaženo da se neko ne bi uvredio. Crveno-bele su iz Evrope redom eliminisali klubovi iz, što bi naši rekli, fudbalski manje razvijenih zemalja. Nekako previše, uzimajući u obzir da pričamo o bivšem evropskom i svetskom prvaku.

Šta očekivati od 153. Večitog derbija? Teško je reći. Biće borbe i oštrih startova, sigurno će biti bar dva prekida i to ako uopšte utakmica krene na vreme, biće “maglovito” zbog bakljada oba navijačka tabora, možda će biti neka tečna akcija u stilu tiki-taka fudbala (da ne preterujemo) i nadamo se da će biti gol(ova). Međutim, jedno je sigurno, neće biti penala za Partizan. Pozorišne atmosfere bez ijednog incidenta neće biti ni ovog, niti svakog sledećeg puta, jer to nije naš mentalitet i ako se nismo promenili za 70 godina, koliko se igra derbi, sigurno nećemo ni sada.

uvena izjava Saše Ćurčića pred 139. večiti derbi)

Naslovna fotografija: pexels.com