Boris Jovanović vodi nas u Australiju!

0
1537

U godini koja je za nama jedna od stvari koja nam je najviše nedostajala bila su putovanja. Korona i dalje hara, pa je mogućnost za avanture i istraživanja svedena na minimum. Razmišljamo… kad već fizički ne možemo da skupljamo nova iskustva, zašto ne bismo iskoristili svoju maštu i fantaziranja. A nema boljeg načina od prisećanja na sopstvena putovanja, ali i slušanja tuđih iskustvenih priča i uživanja u vizuelnom blagu koje je tamo nastalo. Ko će nam bolje dočarati neotkrivene lokacije nego naši kreativni fotografi!

Jedan od nama lično omiljenih je Boris Jovanović, prijatelj našeg magazina i velika kreativna podrška od samog početka, a mi smo već godinama zaljubljeni u njegov rad. Boris je inače editor, odnosno urednik na čuvenom Stocksy-ju, a ako već niste upoznati sa njegovim radom, obavezno ga čekirajte! Kroz jedno neutralno ćaskanje sa Borisom, došli smo na ovu ideju i pitanje je glasilo:

“Borise, koje ti je jedno od najomiljenijih putovnja koje si doživeo”?

– “Australija”, rekao je kao iz topa.

Hajde onda da pričamo o Australiji! Hajmo u Australiju! Hajde nas upoznaj malo bliže sa Australijom!

Šta te je navelo da kreneš putem Australije?

U Australiji mi živi deo porodice, oni svake godine dolaze u Srbiju i uvek dobijam poziv da ih posetim. Ukazala se prilika da odem, i proveo sam dva meseca u Melburnu. 

Većini je prva asocijacija je veliki broj sati u avionu. Kako bi opisao ti iskustvo?

Put jeste veliki. Naravno, ja sam bio te sreće da mi avion u startu kasni, pa sam zakasnio na let iz Dubaija ka Melburnu, i morao da provedem 24h na aerodromu. Sve u svemu, ako možete da spavate u avionu, put vrlo brzo prođe. To mi je svakako i bio prvi prekookeanski let u životu. 

Prvo što si osetio kada si kročio na australijsko tlo?

Leto 🙂 Ja sam tamo otišao u januaru, iz Beograda krenuo po velikoj mećavi, a tamo me dočekao veoma topao i prijatan dan. 

U kom gradu si bio smešten i koje si sve lokacije obišao?

Najviše sam provodio vremena u Melburnu. Nisam hteo mnogo da lutam, već da osetim jedan grad kako treba. Išao sam i na okolna mesta, na po par sati vožnje od Melburna. Uglavnom na plaže gde je moglo da se surfuje. Ima toliko malih lokacija vrednih posetiti samo u tom krugu oko samog Melburna. U povratku sam posetio i Sidnej koji mi se nije dopao toliko kao Melburn. Oba grada su super, ali imaju drugačiju atmosferu nekako. 

Po čemu se Australija posebno izdvaja od drugih mesta na koje si putovao?

Australija ima taj neki drugi vajb u odnosu na Evropu. Veliko prostranstvo, drugačija vegetacija i definitivno životinjski svet. Nije tako strašno kao što se priča, nigde nisam naišao na opasnog pauka ili zmiju recimo. Definitivno klima, uvek je bilo toplo, ali vlažnost vazduha je niža nego u Evropi, pa ti nikada nije previše vruće. Takođe, Australija ima taj osećaj približan Americi, bar meni deluje tako. 

Jesi li uspeo da imaš i neko omiljeno mesto?

Definitivno, rekao bih da je to Torquay, najbliža plaža i mesto za surf. Lokalni kafići i fast food mesta su takođe veoma interesantna i u svakom delu grada možete imati omiljeno mesto.

Kako si provodio dane? Koliko su ti australijski predeli bili inspirativni za fotkanje?

Delimično kao na odmoru, u razgledanju grada, šetnji, vožnji. Delom sam organizovao fotografisanja za stok, upoznavao nove ljude koji su bili raspoloženi za saradnju. Takođe sam imao i dva snimajna za Cargo Crew, jedan mnogo lep brend koji pravi uniforme za razne lokale, kao i za Australian Open. Unutrašnjost i lokalni predeli van okeana mi nisu bili toliko interesantni, vrlo brzo se naviknete da je sve oko vas nisko rastinje, sa ponekom šumom eukaliptusa koja i nije toliko interesantna, dok su mi predeli bliži okeanu bili definitivno više inspirativni. Mada da se razumemo, ja nisam obišao ni 10% Australije, tako da pričam o predelu oko Melburna. 

Momenat/dan koji ti je posebno ostao upečatljiv da ga se i sad često sećaš?

Definitivno kada sam učio da vozim auto na levoj strani puta. Veliki momenat navikavanja. Prvi put kada sam vozio sam, mislim da mi je koncentracija pri vožnji bila 300% veća nego kod nas. Svaki dan je takođe donosio puno novih stvari, pa ne bih mogao da izdvojim samo jednu. Gde god krenete, čeka vas nešto novo i drugačije nego kod nas.

Kakav je mentalitet australijskog stanovništva?

Ne bih mogao da preciziram, ali prema mom iskustvu i ljudima koje sam upoznao, dosta su opušteni, lako se sprijateljiš sa svima. Moguće je da je to i zbog velikih migracija ljudi i pomešanog stanovništva.

Kako bi u jednoj reči ili rečenici opisao energiju, odnosno vajb Australije?

Definitivno je to leto i sunce. Znam da sam to već pomenuo, ali definitivno, to je taj vajb. Imam utisak da cele godine možete ići na plažu, čak i zimi. Zime nisu jake kao kod nas, temperature se spuštaju nisko, ali ništa strašno. Sve u svemu, vrlo lepo iskustvo i ne bih se žalio da provedem neko vreme tamo. 

Hajde sada nam daj još fotki, hoćemo da uživamo u fotkama!

Boris trenutno priprema svoj sajt, a dok se to ne privede kraju, obavezno čekirajte njegov Instagram profil.

Sve fotografije © Boris Jovanović