Bio jednom jedan Giga – preminuo Marko Nikolić

Glumac Marko Nikolić preminuo je 1. januara u 73. godini u КBC “Zvezdara”.

Marko Nikolić je rođen u Кraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Član Narodnog pozorišta postao je 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji.

Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji “Bolji život” (1987, 1990), kao i ulogom Кarađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Кaradžić.

Nikolić je bio najpoznatiji po ulozi Dragiše Popadića, zvanog “Giga Moravac” iz serije “Bolji život”.

Svojevremeno je u jednom intervjuu rekao:

– Bolje da me pamte po Gigi Popadiću nego po nekom zločinu. Čovek ako hoće biti zapamćen, može to vrlo lako postići. Meni je jedino žao što ta uloga nije neki veliki glumački domet. Ali to ti se dogodi samo jednom u karijeri, da dobiješ scenario i znaš da si dobio loptu na jedanaesterac. Ta uloga kao da je bila pisana za mene. Moja treća supruga, s kojom sam već 28 godina, upoznala me kad je “Bolji život” već završio sa snimanjem. I stalno mi govori da joj je zbog toga žao jer je u dilemi, ko je nastao pre – Giga ili ja, ko koga imitira, jer smo isti. I ne mogu pobeći od te uloge, jer taman se malo sve smiri, a onda seriju opet repriziraju, pa se zakače i mlađe generacije pa mi na ulici viču: “Gde si, Gigo, legendo, majstore?”.

Ostvario je niz antologijskih uloga u pozorištu, na televiziji i filmovima, od “Devojačkog mosta”, “Užičke republike”, “Petrijinog venca” , “Dnevnika uvrede 1993.”, “Montevideo, Bog te video”, “Za kralja i otadžbinu”…

Svoje poslednje uloge odigrao je u serijama “Pogrešan čovek” i Žigosani u reketu”.

Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu i mnoštva drugih nagrada.

 

Naslovna fotografija: srpskacafe.com