ASMR – “Moždani orgazam”

0
1265

Izbegavam da gledam pucačine u bioskopu. I to ne zato što ne želim da dam 400 dinara za film koji mi se neće dopasti; ja, zapravo, ne znam da li mi se dopada ili ne, nikad nisam odgledala nijedan takav film do kraja. Uvek zaspim na pola.
Ritmičan zvuk pucanja me uvek opusti i uspava, kao i zvuk koraka (da preciziram: na filmu, ne verujem da bi mi reakcija bila tako bezbrižna da postoji mogućnosti da umrem u lokvi svoje krvi, hehe).

Nekima istu reakciju izaziva zvuk četke za kosu, lupkanje prstima po plastičnoj podlozi, kucanje po tastaturi (opet ja, zato mi treba ovoliko dugo da završim ovaj tekst), nežno šaputanje, masaža glave, nečiji opuštajući glas, listanje hartije, kad vas neko dira po kosi i još mnogo toga.

Ako vam je ovaj osećaj poznat – čestitam, niste jedini, a ni ludi. Ovaj fenomen ima i svoj naziv – ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Može se definisati kao jako prijatan osećaj, sličan blagoj jezi koja nastaje u zadnjem delu glave i spušta se niz vrat i kičmu. Neki ga opisuju i kao “unutrašnji svrab po glavi i telu”, “moždani orgazam”(braingasm), “masaža mozga”, “meditativni trans”. Nemojte da vas termin “moždani orgazam” zavara, ASMR je većinom potpuno aseksualna pojava – iako, naravno, ne mora da to bude u svim slučajevima. Mnogi ga koriste za smanjenje anksioznosti ili lečenje nesanice.

Šta mislite, zašto su slime videi postali viralni? Zato što su trigeri, odnosno okidači za ASMR. Isto važi i za one videe na Instagramu u kojima lopaticom mešaju boju, koji su meni delovali potpuno besmisleno, dok nekima baš oni aktiviraju ASMR.

“Radost slikanja” (The Joy of Painting) Boba Rosa (Bob Ross) je emisija za koju ste možda imali prilike da čujete. Jedan od razloga njene popularnosti je Bobov smirijući glas koji na mnoge deluje poput bensedina. Jednom je rekao da je dobijao pisma obožavalaca koji su govorili da ne gledaju njegovu emisiju zbog slikanja, već da bi slušali njegov glas koji ih smiruje i pomaže im da zaspu.

On je umro 1995, a ASMR je stekao popularnost 2012. godine. Da je živeo barem do tad, Bob bi sigurno postao zvezda ASMR zajednice na YouTube-u.

Da, to postoji.

Neki te videe obožavaju, nekima deluju u najmanju ruku, čudno.
Na toj internet platformi postoji mnogo sati sadržaja vezanih za ovu pojavu, što stranih, što naših. Ovi sa naših prostora nisu toliko popularni, dok pojedini strani ASMR jutjuberi broje više od milion pretplatnika – kao što su ASMR Darling i Gentle Whispering ASMR. Oni najpopularniji koriste najsavremenije mikrofone, npr. one u obliku ljudskog uveta, ili 360° tehniku.

Neke od zanimljivosti su da te videe najčešće snimaju žene, a najviše gledaju muškarci, a neobična je i dužina videa; mogu da traju i do nekoliko sati. ASMR se povezuje i sa uronjenošću i gubitkom osećaja za vreme, tako da to možda i nije toliko dosadno koliko zvuči.

Ako još uvek niste uvereni šta je to i da li se i vama to dešava, evo videa koji može da vam pomogne da razrešite tu dilemu:

Takođe, zanimljivo je istaći da video snimci koji namenski izazivaju ove zvukove ne prijaju svima, već deluju previše isforsirano. Za njih, postoji posebna kategorija na YouTube-u koja se zove “unintentional ASMR”, gde isti ili slični zvuci dolaze potpuno prirodno. Takav slučaj bio je sa gore pomenutim Bobom Rosom, a možete pronaći i pregršt drugih sličnih primera.

Moguće da će vam neki od ovih zvukova biti iritantni, ali to je normalno. Svi smo različiti, pa tako nekome neki zvuk prija, a nekome ne. Šta vama izaziva ASMR?

Naslovna fotografija: YouTube, screenshot