Aleksandar Obrenović i Draga Mašin – ljubavna ili krimi priča?

Ruski špijun, žena lakog morala, ona deset godina starija žena, nerotkinja, kurva – sve su to epiteti koji su ‘krasili’ Dragu Obrenović, poznatiju kao Draga Mašin.

Istoriju pišu pobednici, te tako priču o ljubavi Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin zasigurno nisu pisali oni koji su im želeli dobro. Međutim, njihova ljubav je bila oličenje bezuslovne privrženosti i istinske nežnosti.

novosti.rs

Život Drage Mašin pre Aleksandra Obrenovića

Draga je imala brak iza sebe kada je upoznala kralja Aleksandra na dvoru njegove majke, kraljice Natalije, gde je bila dvorska dama. Sa tek navršenih sedamnaest godina udala se za Svetozara Mašina, koji je umro tri godine kasnije – od posledica alkoholizma ili, kako neki izvori tvrde, tableta kojim ga je mlada supruga trovala.

Do uloge dvorske dame kraljice Natalije, Dragu Mašin doveli su njeni maniri i obrazovanje. Sa kraljicom Natalijom je Draga otišla u Bijaric, mestašce na jugu Francuske, gde je dobila profesora francuskog i lepih manira, učila od same kraljice i sa njom putovala u Pariz.

srbija-forum.com

Početak romanse

Još kada se Draga udavala, deset godina mlađi Aleksandar mahao je njenim svatovima dok su prolazili. Nekoliko godina kasnije oni se, igrom slučaja ili sudbine, ponovo sreću na kraljičinom dvoru. Aleksandar se zaljubljuje u Dragu i tu otpočinje njihova, isprva platonska, ljubavna priča.

Niko od roditelja nije mario za njih – kralj Milan je smatrao Dragu jednom beznačajnom avanturom u životu njegovog sina, dok je kraljica Natalija znala, ili je bar mislila da zna, da je njen sin nezainteresovan za žene. Kada je Aleksandar objavio da će oženiti Dragu Mašin, sve što je imalo iole uticaja i autoriteta pustilo je zle jezike protiv njihove ljubavi. Kralj Milan je rekao da se ne vraća u zemlju dok je ta starija žena na vlasti, nazivajući je običnim agentom ruskog dvora i govoreći da će uništiti dinastiju.

Istoričar Slobodan Jovanović napisao je da je Draga „išla od čoveka do čoveka, ali je i tada bila obazriva – hvatala je strance i ljude iz boljeg sveta.” Ministar policije i budući zaverenik, Đorđe Genčić, okarakterisao ju je kao ženu lakog morala, pokazujući svima dosije u kome je bilo Draginih navodnih 20 ljubavnika. Austrijski vojni ataše i nekolicina srpskih visokih funkcionera tvrdili su da je Dragu moguće kupiti za novac i poklone.

Ipak, ljubav (ili tvrdoglavost?) Aleksandra Obrenovića je nadjačala glasine; oženio se Dragom Mašin. Ruski car Nikolaj II Romanov im je kumovao. Velika ceremonija je upriličena za njihov najlepši dan, uprkos negodovanju srpskih rukovodilaca.

pokazivac.com

Turbulentan i osuđivan brak

Zasnovan na ljubavi i privrženosti, brak Drage i Aleksandra bio je uzdrman stalnim optužbama da Draga neće podariti dinastiji naslednika. Poslednji udarac njihovom braku zadala je vest o Draginoj lažnoj trudnoći. Nakon što je cela Evropa slala poklone za budućeg prestolonaslednika (car Nikolaj je poslao zlatnu kolevku), na nagovor kraljice Natalije poslat je tim lekara na dvor mladog Aleksandra. Konzilijum lekara utvrdio je da Draga nije trudna, da nikada nije bila i da nikada neće biti. Veliko nezadovoljstvo naroda i vlasti zbog ovakve laži dodatno su skrnavili ugled monarhije i Draginu odavno krhku reputaciju. Draga je predložila Aleksandru da se povuče iz javnog i njegovog života, da oženi neku mladu devojku koja će mu podariti potomka i kraljevini prestolonaslednika, što je Aleksandar kategorički odbio.

Kako su se zajedno držali tokom života, tako su i u smrti ostali svezani i privrženi jedno drugom do samog kraja. U noći između 28-29. maja, pod vođstvom zavereničke organizacije „Crna ruka”, tragično su stradali Aleksandar Obrenović i Draga Mašin. Draga je pokušala da svojim telom zašititi svog supruga, ali uzalud. Njihovom smrću ugasila se dinastija Obrenović.

Nakon ubistva, zaverenička propaganda je proglasila Aleksandra Obrenovića ludim, uz obrazloženje da su srpski lekari na obdukciji opazili abrnormalnosti na njegovoj lobanji. Njihovu tvrdnju pobili su austrougarski lekari 1903. godine. Među kostima Drage Mašin pronađeni su i ostaci festusa, što ukazuje na to da je Draga bila trudna u noći kada je pogubljena sa svojim suprugom. Sahranjeni su u crkvi Sv. Marka u Beogradu.

srbija-forum.com

Naslovna fotografija: historyanswers.co.yu