Zašto ne treba da propustite izložbu “Ekspresija boje i gesta pedesetih”?

U Modernoj galeriji Beograd u toku je Decembarska izložba, koja predstavlja selekciju 20 reprezentativnih radova umetnika koji su obeležili jugoslovensku umetnost 20. veka, pod nazivom  ,,Ekspresija boje i gesta pedesetih “.

Izložba, koja već desetak dana privlači veliki broj posetilaca, otvorena je sve do 30. decembra, a publika je u prilici da vidi dela jedanaest autora iz deset različitih privatnih kolekcija.

photo: Preventer

Umetnici,  čiji radovi su deo ove postavke ujedno su i najistaknutiji slikari, čija je ekspresionistička faza bila posebno značajna. Ipak svako se isticao u svom  izrazu, pa tako imamo priliku da vidimo slikare snažnog gesta, ali i vrlo intenzivne palete, koji su se vrlo razlikovali u samom pristupu i potezu.

Na jednom mestu našla su se dela, koja publika nema tako često priliku da vidi, dela najvećih predstavnika jugoslovenske posleratne scene kao što su:

Milan Konjović, Zora Petrović, Petar Lubarda, Ljubica Cuca Sokić, Milo Milunović, Nedeljko Gvozdenović, Jovan Bijelić, Peđa Milosavljević, Stojan Aralica, Ivan Radović i Marko Čelebonović

Poseban akcenat na izložbi predstavlja period 50-ih godina prošlog veka,  kada se umetnici protiveći se umetnosti socrealizma, odlučuju za jedan snažan i smeo izraz, koji se na ovim delima i te kako primećuje. Snažnim koloritom i odvažnim potezom slikari su izražavali sopstveni doživljaj sveta. Osobena ličnost, dubine ljudske duše i osećanja uticale su i menjale umetničku percepciju stvarnosti koju umetnik posredstvom forme prevodi u format slike. Forma postaje polje traganja ličnog autorskog izraza svakog od umetnika.

photo: Preventer

Decembarska izložbe Moderne galerije Beograd traje sve do 30. decembra 2023.

Adresa: Strahinjića Bana 8,

Radno vreme: svakog radnog dana od 9 do 18 časova

Ulaz slobodan.

Preventer Belgrade

Naslovna fotografija: Preventer