Vatra olimpizma još gori: 40 godina od Sarajeva ’84

Na današnji dan pre četiri decenije, Sarajevo je bilo poprište jedinstvenog događaja – Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. U gradu gde se spajaju istok i zapad, održana je sportska manifestacija koja je daleko prešla granice takmičenja.

To su bile prve i jedine Zimske olimpijske igre održane u tadašnjoj Jugoslaviji, a i do skoro su bile jedine održane u nekoj komunističkoj zemlji.

Ove XIV ZOI bile su više od sporta – predstavljale su simbol mira, jedinstva i bratsva tadašnje Jugoslavije i šire regije.

Olimpijski plamen
source: jutarnji.hr

Zimska priča

Iako okruženo političkim napetostima, Sarajevo je zračilo pozitivnom energijom. Maskota Vučko, simpatični vuk, postao je simbol zajedništva i radosti. Igre su obeležile brojne neponovljive trenutke, poput herojskog poleta Matjaža Debelaka i pobede jugoslovenske štafete u skijaškim trkama.

Maskota Vučko
source: behance.net

Simboli ostaju

Iako prve izvan Alpa, igre su bile uspešne, a olimpijski objekti na Bjelašnici i Trebeviću i danas svedoče o grandioznom događaju.

Igman
source: facebook.com

Sećanja i pouke

40 godina kasnije, ZOI ’84. ostaju u sećanju kao simbol sporta, bratstva i nade. U vremenu podeljenosti, Sarajevo je pokazalo da je zajedništvo moguće i da sport ima moć da premosti razlike.

Neka duh Sarajeva i dalje inspiriše buduće generacije!

Ceremonija otvaranja igara, stadion Koševo
source: businessinsider.com/AP

Neki od najznačajnijih događaja i sportista koji su obeležili ovu sarajevsku zimsku bajku

  • Otvaranje Igara: Spektakularna ceremonija otvaranja održana je na stadionu Koševo, a obeležila ju je štafeta olimpijske baklje koju je zapalila Sanda Dubravčić, takmičarka u umetničkom klizanju.
  • Sportovi: Na Igrama je učestvovalo 1272 sportista iz 49 zemalja koji su se takmičili u 49 disciplina u 6 različitih sportova.
  • Medalje: Najuspešnija nacija bila je Sovjetski Savez sa 25 medalja (13 zlatnih), a slede ih Istočna Nemačka sa 24 medalje (9 zlatnih) i SAD sa 18 medalja (8 zlatnih).
  • Zanimljivosti: Na Igrama je uvedena nova disciplina u ženskom nordijskom skijanju – trka na 20 km.
  • Jure Franko: Osvojio je srebrnu medalju u veleslalomu, što je bila prva medalja za Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama.
  • Marja-Lisa Hamalainen (Marja-Liisa Hämäläinen): Osvojila je sve tri zlatne medalje u skijaškom trčanju za žene.
  • Gaetan Buše (Gaétan Boucher): Osvojio je dva zlata u brzom klizanju za muškarce.
  • Karin Enke (Karin Enke): Osvojila je dva zlata u brzom klizanju za žene.

Naslovna fotografija: spomenikdatabase