U ovoj godini ćete zavoleti dokumentarni žanr

Prosečnom bioskopskom gledaocu, dokumentarni filmovi i ne predstavljaju baš neki izazov zbog kojeg bi kupio kartu. Generalno, filmovi tog žanra neretko dobijaju manju pažnju publike i prevashodno su namenjeni onima koji žele da se opuste od ostalih žanrova.

Dokumentarci bi, po nekoj logici, gledaocima trebalo da prikažu određeni događaj iz pravog ugla, odnosno da im donesu priče koje do tada nisu imali prilike da čuju. Bilo da ste ljubitelj ove strane kinematografije ili ne, 2017. godina donosi nam nekoliko sjajnih naslova, koje jednostavno morate da pogledate. Predstavljamo vam najzanimljivije dokumentarce koji nam stižu ove godine:

Brihgt Lights: Starring Carie Fisher and Debbie Reynolds

HBO nam predstavlja priču o dve filmske dive koje su nas napustile u 2016. godini. Ovaj dokumentarac prati izuzetno uzbudljive živote glumica, pa je lepo imati priliku da ih izbliza upoznamo. Ne samo kao holivudske ikone, već kao majke i ćerke, a i da se prisetimo kako su nas zabavljale svojim rolama.

Beware the Slenderman

Još jedna zanimljiva priča iz HBO produkcije. Film nas vraća u 2014. godinu, predstavljajući nam jezivu stranu mita o Slendermanu i stvar koja je inspirisala dve, tada dvanaestogodišnjakinje, da ubiju svog prijatelja. Žrtva je preživela, pa se devojkama, iako imaju po 15 godina, sudi kao odraslima. Očekujte da vas ovaj dokumentarac noćima drži budnim.

I Am Not Your Negro

Decenijama SAD imaju problem sa rasnim odnosima među stanovništvom, naročito prema afro-amerikancima. Ovaj dokumentarac snimljen je na osnovu nedovršenih rukopisa Džejmsa Boldvina u kojima je do tančina predstavio ovaj problem, kao i aktivista koji su se zalagali za ravnopravnost. Gledajući ovaj film, saznaćete koliko su dobar uticaj imali Malkom Iks, Martin Luter King i Medgar Evers na svest kod crnačkog stanovništa u borbi za njihova prava.

Solitary: Inside Red Onion

Potresne ispovesti ljudi koji su proživeli torture u samicama državnih zatvora Red Onion i Supermark u Virdžiniji. Pored zatvorenika, svoj doživljaj ispričali su i stražari. Da podsetimo, staviti zatvorenika u samicu česta je kazna u američkim zatvorima i po mnogima neljudski postupak koji podrazumeva različite vidove mučenja.

Casting JonBenét

Film je snimljen povodom obeležavanja dvadesetogidišnjice ubistva dečije „kraljice lepote“ – Džonbenet Remzi. Ovaj događaj u tamošnjoj javnosti izazvao je veliku polemiku i još uvek predstavlja misteriju. Dokumentarac je fokusiran na čuvenu audiciju za takmičenje lepote među devojčicama i uključuje intervuje glumaca koji govore o slučaju, iznoseći lična mišljenja ko je ubio Džonbenet. Film nas tera da se zapitamo zašto je ova priča još uvek opseda SAD.

Joshua: Teenager Vs. Superpower

Možda će vas dokumentarac podsetiti na studentske proteste iz devedesetih, međutim, to ni izbliza nije tako. Fenomenalna priča o tinejdžeru iz Hong Konga i smelosti da organizuje masovne demostracije protiv kineske Komunističke partije.

Tickled

Dokumentarac savremenog društva. Istraživanje koliko smo zaista pod uticajem intereneta (online videa) i slika, kao i o konkurentskom sukobu sajber magova. Nije sve kao što izgleda da jeste.

Fotografija: hbo.com