Prvenstvo sveta u atletici: Podržimo naše šampione

0
776
Bogdan Zdravković

Dok s uzbuđenjem pratimo kraj Prvenstva sveta u fudbalu, počinje još jedno zanimljivo takmičenje – Prvenstvo sveta u atletici za takmičare do 20 godina. Ovo nadmetanje u kraljici sportova biće održano od 10. do 15. jula u finskom gradu Tampereu, a Srbiju će predstavljati šest devetnaestogodišnjaka: dve atletičarke i četiri atletičara.

Svi oni već imaju iskustva na međunarodnim takmičenjima, te očekujemo da im ono pomogne u borbi za visok plasman. Bili su voljni da pred put sa nama podele svoja očekivanja od najveće svetske smotre u atletici za svoj uzrast, ali i snove koji su im bili u glavi kada su prvi put kročili na atletsku stazu.

Boško Kijanović, 400m

Atletiku sam počeo da treniram na leto 2015. na predlog starijeg brata Alekse. Videli smo da je atletika veoma zanimljiv i kompleksan sport. Kada sam počeo ozbiljnije da treniram, jedinim realnim činio mi se cilj da osvojim medalju na Prvenstvu Srbije za mlađe juniore. Tada nisam imao predstavu da ću za nekoliko godina imati najbolji seniorski rezultet u državi i predstavljati Srbiju na svetskom prvenstvu. Cilj za ovo takmičenje mi je da dobrim rezultatom na nivou ličnog rekorda ili boljim pokažem selektoru da nije pogrešio što me je stavio na spisak za Tampere.

Bogdan Zdravković, bacanje kugle

Počeo sam da treniram atletiku u sedmom razredu osnovne škole. Tada treninge nisam shvatao ozbiljno, što je dovelo do toga da ubrzo napustim sport. Međutim, vremenom sam shvatio da je atletika deo mene, bitna stvar u mom životu i u prvoj godini srednje škole počeo sam da treniram ozbiljnijim tempom, imajući veliku želju za uspehom. Maštao sam da postanem državni, a potom i svetski rekorder. Na takmičenju koje sledi očekujem da uđem u finale, a nakon toga ću se potruditi i dati sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat.

Elzan Bibić, 1500m i 5000m

Sećam se Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, kada sam gledao kako Hisam El Geruj (marokanski trkač i aktuelni svetski rekorder na 1500m) postaje dvostruki Olimpijski prvak na 1500m i 5000m. Tada sam počeo da snivam da trčim brzo kao on i da i sam nastupam na Olimpijskim igrama. Spreman idem na ovo Svetsko prvenstvo, te očekujem visok plasman.

Jasmin Halili, skok uvis

Atletikom sam počeo da se bavim 2009. godine. Dok sam bio mlađi, cilj mi je bio da nastupim na nekom velikom međunarodnom takmičenju. On se ispunjava – u četvrtak sledeće nedelje ću predstavljati svoju državu na najvećem takmičenju za moju kategoriju. Fokusiram se na to da u Finsku odem zdrav i bez povreda, a onda će rezultat sam doći.

Anja Lukić, 100m prepone

Atletiku sam počela da treniram pre 10 godina u AK Novi Beograd, za koji se i danas takmičim. U početku sam išla na treninge zbog zabave i druženja, a kad sam počela da se takmičim i osvajam medalje, moje ambicije su postale veće. Maštala sam o tome da jednog dana predstavljam svoju zemlju i osvajam medalje na velikim takmicenjima. Najveći san mi je da odem na Olimpijske igre. Na predstojećem Svetskom juniorskom prvenstvu očekujem dobar rezultat i plasman.

Milica Emini, 100m prepone

Počela sam da se bavim atletikom sa osam godina. Uvek sam na televiziji pratila atletiku i maštala da se takmičim na Evropskom i Svetskom prvenstvu, kao i na Olimpijskim igrama. Do sada sam bila na EYOF-u , dva Evropska prvenstva, a sada je na redu i Svetsko na kome očekujem dosta toga- za početak licni rekord, a posle ćemo videti kako će biti.