PREMIJERA INTERAKTIVNE PREDSTAVE “4 THE EXPERIENCE”: Iskustvo koje daje odgovore i postavlja pitanja

Na pozornici novog Bioskopa Zvezda, 6. oktobra 2018. godine, rođen je prvi projekat pod autentičnim nazivom –  “Expirience”.

Događaj koji je privukao veliku pažnju javnosti u  domaćim alternativnim i umetničkim krugovima, u izvođenju  nekolicine mladih, talentovanih umetnika beogradske scene, premijerno je odigranu javnosti godinu dana kasnije, 6. oktobra 2019. 

Performans je ostavio dubokog traga na one koji su ga doživeli, a večitu misteriju “šta se zapravo dogodilo tog 6. oktobra”, u Bioskopu Zvezda, onima koji su ga propustili.

The Experinece – kontakt, učešće, zrelost, strpljenje, praksa, razumevanje, mudrost… 

Život, ukratko.

Foto: Neda Mojsilović

Koncept i ideja “Expirience”-a kako njegovi tvorci govore je, da što manje znaš, da se prepustiš i ne očekuješ baš ništa, da dopustiš sebi da osetiš i prepoznaš neke tebi bliske stvari i iskustva i dozvoliš sebi da razumeš ona koja to nisu.

“Expirience” je godinama ostao da se prepričava kao jedno od najmističnijih i najoriginalnijih performansa koji je tadašnja beogradska publika doživela te 2019.godine.

20. oktobra u “Hotelu Beograd”(4. Sprat), sa početkom u 15:30h, premijerno će biti predstavljen četvrti po redu “4 the Experience”. Ovoga puta publika će imati prilike da se susretne sa istim akterima u jednoj potpuno novoj dimenzionalnoj ravni. Izložba, performans, predstava, ples. 

“Nešto na granici svega od toga, a ništa od toga”.

Sa talentovanim, multimedijalnim umetnikom,  Aleksom Bartolom, autorom ovog projekta, razgovarali smo uoči predstojeće premijere, koju beogradska publika željno iščekuje.

Jednom prilikom si rekao da je Experience “iskustvo” za koje je najbolje biti nepripremljen, znati što manje o njemu, nešto čemu se treba prepustiti i doživeti na sebi svojstven način. S čime si ti “izašao” iz svog prvog Experience-a?

Sinteza svega : izložba, ples, performans, interaktivna predstava, instalacija. Nešto na granici svega toga, a ništa od toga. Te stvari su se tada spojile i dobili smo nešto što nismo znali šta je. Sve to, ali nije sve to. Iz prvog Experinece-a smo svi zajedno izašli sa potvrdom da je moguće.

Nemoguće je biti pripremljeni za Experience iz razloga što do zadnjeg momenta ni sami ne znamo kako će se stvari odigrati i sta je produkt našeg ličnog Experience-a dok ga stvaramo. Situacije, utisci i razvitak radnje zavise i od publike i samih aktera kao i njihove interakcije u datom trenutku. Dobija se nešto što je sve to zajedno i nije ništa od toga, i nešto za šta je teško pripremiti se. Radnje zavise i od publike i samih aktera kao i njihove interakcije u datom trenutku. Dobija se neŠto sto je sve to zajedno i nije ništa od toga, za šta je teško pripremiti se.

Kako bi predstavio publici predstojeći “Experience”? Koliko je sličnosti i razlika između ova dva dela, s obzirom na godine što vaše, što  izmedju od prve premijere… Šta je ono što bi gledaocu iliti publici trebalo da probudi znatiželju, a samim tim i potrebu za prisustvovanjem ovom event-u?

S obzirom da je 4. po redu osećamo da napredujemo. zreliji smo mi kao i sam Experience. I dalje ne znamo šta ce se izroditi iz njega i šta ćemo dobiti kao konačan proizvod jer jedan od glavnih aktera jeste publika. Sličnost je naizvesnost a razlika je što svako od publike ima svoje unikatno vođenje kroz čitavu stvar , što je takođe stvar koju ovaj Experience čini dosta intimnijim od prethodnih. Svako će videti drugačiji Experience u jednom smislu jer svako ima svoj doživljaj umetničkog dela.  Međutim ovde će doslovno svako od publike gledati poseban performans i lični, privatni doživljaj. Ovo je ono što treba da privuče publiku. Ovo je Experience koji daje odgovore i postavlja pitanja.

Foto: Neda Mojsilović

Prvi “Experience”, 2018/2019… Šta je izazvalo iliti koji trenutak postaješ svestan da je baš sada pravo vreme “za jedno novo iskustvo”?

Experience se sam desi. Posle svakog se osećaš i ispunjeno i ispražnjeno. iz svakodnevnice crpiš gomilu stvari koje se vremenom nakupe i osetiš potrebu da nepšto kažeš. Sa godinama se i životna iskustva menjaju, samim tim samo vreme pokaže kada je vreme da se to sve na neki način izbaci vani. Kockice se sklope. Skupljanje doživljaja je jedan od motiva konkretno ovog novog Experience-a.

“4 the Experience” biće odigran premijerno 20. oktobra u “Hotelu Beograd” (4. sprat), a performans će se igrati i 23, 24 i 29. Oktobra na istoj lokaciji u vremenskom periodu od 14 do 17h.

Authors and set designers: Sara Pantović, Marija Iva Gocić , Aleksa Bartol, Nikola Knežević

Performers: Dobrila Stojnić, Ivan Jevtović, Jelena Tjapkin,  Ana Marković, Toma Paleček,  Ana Pindović, Nikola Voštinić , Anita Ognjanović, Ivona Đurić, Teodor Vinčić,  Luna Pilić,  Jana Jovičević,  Nela Grahek,   Jana Andrić, Isidora Poledica,  Ksenija Tomić

Costume design: Tamara Stanković

Film: Lola Petrović & Aleksa Bartol

Music: Ismail Myrseli, Aleksandar Firez

Producer: Neda Mojsilović

Poster design: Kristina Kostić

Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović
Foto: Neda Mojsilović