Predstavljen program 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs

Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se po 17.put održati u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u periodu od 22. do 29. maja, predstavljen je u Bioskopu Balkan.

Prisutnima su se ispred Beldocs festivala obratili  – Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala i Igor Stanojević, selektor Beldocsa  i najavili bogat filmski i prateći program kao i brojne novine ovogodišnjeg izdanja festivala.

Filmski program biće sačinjen od 103 filma, među kojima je 13 svetskih, 1 evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije. Na jedanaest lokacija u gradu – Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Kinoteka u Kosovskoj, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac, Centar za kulturu Vlada Divljan, Bioskop Balkan, Fakultet za medije i komunikacije, Nova Iskra, Endžio hab – kao i na televiziji Insajder i Beldocs+ VOD platformi, publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prethodne i tekuće godine. Celokupan program festivala dostupan je od danas na internet stranici beldocs.rs gde se direktno mogu kupiti ulaznice.

Autor ovogodišnjeg festivalskog spota je Luka Papić, dobitnik Grand Prix Beldocsa 2022. godine za film “Bez”.

„Veoma smo zadovoljni programom ovogodišnjeg Beldocsa! Imamo sreću da se bavimo kreativnim dokumentarizmom, jer moć dokumentarnog filma ne jenjava. Festivali dokumentarnog filma širom sveta ostvaruju se kao vrlo posebni vibrantni prostori, ali i jedinstvena iskustva zajedničkih lucidnih sagledavanja fenomena sveta čiji smo svi neodvojivi deo. Napravili smo sjajan program za našu publiku. Vrlo je raznovrstan i relevantan! Svi su dobro došli.“, kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

„Kao i svake godine kada dođe trenutak da predstavimo program, jako sam uzbuđen i veseo, jer to znači da će uskoro i svi ostali imati priliku da pogledaju ove filmove sa kojima sam proveo mesece i koji su odabrani od ogromnog broja filmova koji su nam stavljeni na raspolaganje. Tu je toliko apsolutnih bisera, od filmova koji će na Beldocsu biti prvi put prikazani pred bilo kojom publikom do već osvedočenih remek-dela čijim projekcijama nadoknađujemo propušteno. Danas je tačno mesec dana do početka festivala, dugih mesec dana koji će ipak proći, a do tada imate fore da natenane probistrite program, sa čime preporučujem da počnete već danas, jer neće biti lako odlučiti se da bilo šta propustite.“, poručio je selektor Beldocsa Igor Stanojević

“Tokom ovogodišnjeg procesa selekcije, pogledali smo preko 1500 filmova iz svih krajeva sveta. Nekada mora da se kopa jako duboko da bi se našao grumen zlata. Kada me pitaju kako održavam fokus u tom procesu uvek kažem da mene lično ispunjava i podstiče svaki dobar film, a najviše svaki debitant kojeg otkrijemo i koji daje svetu filma jedan novi glas, izraz i pečat.”, rekao je umetnički direktor Marko Grba Singh.

Na konferenciji su predstavljeni domaći i međunarodni takmičarski programi.

Umetnički direktor festivala Marko Grba Singh skreće pažnju na Srpski takmičarski program, koji donosi dvanaest filmova, među kojima su i nagrađivani i mladi domaći autori. Festival otvara Topli film Dragana Jovićevića, a ostali filmovi u selekciji su Kako biti slobodan  (Nikola Polić), Izbor za mis zatvora (Srđan Šarenac), Kadence za vrt (Dane Komljen), Neptunova nevera (Katarina Stanković), Novosadsko sećanje (Aleksandar Reljić), Džojmejkers (Jelena Radenović), Kad opet porastem (Jovana Avramović), Minel (Tara Gajović), Heterotopia (Nikola Nikolić), Izlaz kroz ludaru (Nikola Ilić), Šetnje koje se neće desiti (Mina Simendić).

“Kao i svake godine, ponosni smo na originalne, hrabre i raznovrsne filmove domaćih autora. U srpskom takmičarskom programu ćemo imati dvanaest filmova; sedam dugih i pet kratkih. Što se tiče statusa premijera, imamo osam svetskih i četiri regionalne premijere.”, zaključio je Grba Singh.

Igor Stanojević, selektor festivala, najavljuje je deset filmova međunarodnog takmičarskog programa: Sunčani sat (Liis Nimik), Porodica na određeno vrijeme (Sead Šabotić), La Reine (Nikola Klinger), U tišini i galami (Clément Roussier, Hadrien Mossaz), Blato (Ilya Povolotsky), Ustati noću (Nelson Makengo), Kumva (Sarah Mallégol), Dosadni dani i noći (Guo Zhenming), Cipora i Rahel nisu mrtve (Hadar Morag) i Pseći snovi (Elsa Kremser i Levin Peter).

„Strašno sam ponosan na ovaj program, njegovu istinski međunarodnu prirodu i estetski i etički integritet dela koja se u njemu nalaze. Od kada je međunarodni takmičarski program Beldocsa promenio svoj fokus i usmerio se ka novim autorima i estetikama, kroz njegove filmove upoznali smo niz izvanredno upečatljivih režisera i to važi i za ovogodišnju selekciju. Najviše me raduje to što filmovi dolaze sa najrazličitijih mesta i što se međusobno značajno razlikuju. Ne postoji samo jedna propisana estetika, svaki od njih tako je temeljno i ekscentrično svoj.“, naglasio je Stanojević.

„U nameri da produbimo razumevanje određenih društvenih fenomena i događaja koji su nas duboko dotakli u prethodnoj godini, pozvali smo filozofa Srećka Horvata, kao gostujućeg kustosa ovogodišnjeg Beldocs specijala pod nazivom Opstanak nije dovoljan; nećemo se baviti toliko pitanjem da li ćemo kao vrsta opstati, već kakvo je to društvo u kome želimo da živimo.“, dodala je Prohaska Marković.

Pored specijala Opstanak nije dovoljan, ovogodišnji Beldocs obeležiće i fokus na češku kinematografiju u saradnji sa jednim od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i Češkim centrom u Beogradu, kao i projekcija filma Ovo(Esto) kojom će se predstaviti njujorški institut za dokumentarni film Union Docs. Kao i prethodnih godina, Beldocs festival nastoji da osnaži mlade glasove i pruži edukaciju iz oblasti filma i medijske pismenosti, putem programa Teen i radionice MiniDoc. U okviru XR izložbe: imerzivna stvarnost Beldocs će ponovo predstaviti najnovija ostvarenja svetske produkcije izvedenih u savremenim umetničkim medijima, putem najsavremenije tehnologije. Takođe ove godine Beldocs pokreće novi program u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije pod nazivom Play.Docs.

Beldocs se zahvaljujući brojnim saradnjama sa svetskim i evropskim filmskim festivalima i mnogim akterima u međunarodnoj audiovizuelnoj industriji, pozicionirao kao glavno mesto okupljanja filmskih profesionalaca na ovom delu Evrope. U okviru Beldocs Industry Days programa biće održano niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.

Pokrovitelji nagradnog fonda su Filmski centar Srbije u Srpskom takmičarskom programu, DOX TV u Međunarodnom takmičarskom programu, Delegacija EU u Srbiji za EU nagradu publike za najbolji evropski dokumentarni film u takmičarskom programu, a Al Jazeera Balkans, CurrentTime TV i Filmski centar Crne Gore za najbolje projekte u okviru Beldocs Pitching Foruma.

Beldocs se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, EU delegacije u Srbiji, Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, MEDIA deska Srbija, ambasade Španije, Gete Instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Francuskog Instituta, British Council-a, Poljskog Instituta, Češkog centra Beograd, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Centralno-evropske inicijative, Fondacije Hemofarm, televizija CurrentTime TV, Al Jazeera Balkans i DOX TV.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

Fotografije: Dalibor Danilović