Počinje XIX Erste Guitar Art Festival

0
970

Stigli smo već do devetnaeste godine kako “Guitar Art Festival“ održava status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu. Ovogodišnji festival pod sloganom “BE CONNECTED” održaće se u periodu od 16. do 21. marta 2018. godine., a predstaviće nam se 100 učesnika iz 25 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 10 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara, a uživaćemo uz ritmove klasika, fada, bluza i flamenka.

Direktor festivala Boško Radojković, istako je na konferenciji za štampu da Guitar Art program devetnaestog festivala svakako upućuje na ovogodišnji slogan i da ovo izdanje festivala donosi nove aktivnosti, ali da je i posebna uvertira za sledeći jubilarni 20. Guitar Art Festival.

Festival će otvoriti nastup brazilksog dua Assad brothers, koji će se održati u velikoj sali Doma omladine Beograda 16. marta od 20.00 časova. Sergio i Odair Assad važe za jedan od najboljih dua sveta, a beogradskoj publici se vraćaju nakon 13 godina.

star-telegram.com

Naredni festivalski dan posvećen je novoj aktivnosti festivala, BGD | Belgrade Guitar Day, u okviru koga će se održati izložba i postavka instalacije gitare na Trgu Republike i koncertni program u Domu omladine Beograda, gde će se održati Erste koncert najvećih gitarskih talenata, kao i koncert legendarnog bluz trija Michael Hill.

Sledeće večeri u Domu omladine Beograda očekuju nas koncerti od 18 i 19 časova, na kojima će se predstaviti Duo Mushkalica i Joaquin Clerch. Od 21.00 čas nastupiće španski sastav Puerto Flamenco


Ponedeljak, 19. mart, rezervisan je za koncerte Duo Melisa, kao i Pacho Floresa i Jesus Pinguino Gonzales. Iste večeri, u 21 čas, nastupiće crnogorski ansambl Srđan Bulatović i Darko Nikčević.
Jedan od najznačajnijih koncerata na festivalu je svakako najveća portugalska diva Dulce Ponteš koja će nastupiti 20. marta u Sava Centru od 20 časova.

Svečano zatvaranje zakazano je za sredu, 21. marta, kada nas očekuje nas dodela nagrada učesnicima festivala od 19 časova u Domu omladine Beograda, a nakon toga sledi koncert Peter Girana, prošlogodišnjeg pobednika Guitar Art Festivala.

Projekat “Integracije 2” predstaviće premijeru “Evropske Gitarske Svite” koju pišu četri mlada kompozitora, uz mentorstvo Dušana Bogdanovića. U drugom delu koncerta nastupiće Guitar World Orchestra, koji će voditi Thomas Offerman i Omladinski simfonijski orkestar El sistema, koji će voditi Herardo Estrada.
 

Guitar Art Festival postao je jedan od najznačajnijih gitarskih centara za svetske premijere, koncerte, kao i za razmenu znanja i prakse među gitaristima iz celog sveta. Festival organizuje 300 individualnih master klasova za studente iz celog sveta, zatim jedno od najvećih takmičenja u klasičnoj gitari, u šest kategorija, kao i predavanja i panel diskusije. 

Ovaj festival postao je platforma koja povezuje, plasira i promoviše nove talente, ali i predstavlja najviše domete i savremene tendencije muzičke umetnosti.

U proteklih 19 godina predano se radilo na ispunjenju cilja, zato  je beogradskom festivalu gitare do sada posvećeno preko 15 nacionalnih i 10 internacionalnih premijernih dela. Tokom godina kreirali su “BE CONNECTED” koncept festival.

Učesnici za 2018. godinu // gaf.rs

Guitar Art festival do sada je organizovao više od 350 koncerata sa vrhunskim muzičarima  iz preko 50 država sveta. Festival je odavno prevazišao okvire klasične gitare i isključivo profesionalne publike, zato je festivalske koncerte do sada posetilo više od 200.000 ljudi.

Ulaznice su u prodaji u mreži Eventim.rs i blagajni Doma omladine Beograda. Cene ulaznica za koncert Dulse Ponteš kreću se od 1.490 do 3.290 dinara, dok se ulaznice za koncerte u Domu omladine Beograda kreću od 600 do 1300 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/2662020 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Više o festivalu možete pogledati OVDE.