Oskar 2019: Ko odnosi nagradu za najbolji film?

0
1023
Oskar 2019: Ko odnosi nagradu za najbolji film?

Nominacije za Oskara 2019. su objavljene. Osam filmova je u konkurenciji da preuzme najprestižniju filmsku nagradu, Oskara, u živom prenosu u nedelju 24. februara. Najviše nominacija su dobili filmovi “Miljenica” (The Favourite) i “Roma”, po deset svaki, a odmah posle njih na listi favorita se našao film “Zvezda je rođena” (A Star Is Born) sa ukupno osam nominacija.

Sada ćemo vas bliže upoznati sa kinematografskim ostvarenjima koja su se našla u konkurenciji za Oskara za najbolji film:

CRNI PANTER (BLACK PANTHER)

Film Marvel studija, Crni panter, prati T’Čalu koji se, nakon smrti svog oca, kralja Vakande, vraća kući u izolovanu i tehnološki naprednu afričku naciju da nasledi presto i postane kralj. Međutim, ponovnim pojavljivanjem moćnog, starog neprijatelja, T’Čalina uloga kralja – i Crnog pantera – dovedena je u pitanje kada uđe u zastrašujući sukob koji dovede u opasnost sudbinu Vakande i ostatka sveta. Suočen sa izdajom i opasnošću, mladi kralj mora da okupi saveznike i svom snagom Crnog pantera krene na neprijatelje da bi zaštitio svoj narod i njihov način života.

CRNI KLANOVAC (BLACKkKLANSMAN)

Fantastični Spajk Li nam predstavlja neverovatnu priču o jednom američkom heroju.

Početak sedamdesetih godina prošlog veka bio je period velikih društvenih previranja i borbe za građanska prava i jednakosti. Ron Stelvort postao je prvi afro-američki detektiv u policiji Kolorado Springsa, ali njegov dolazak dočekan je sa skepsom i otvorenom netrpeljivošću. Bez obzira na sve, Ron je rešen da uspe u poslu i učini da se za njegovo ime sazna, te da tako pomogne svojoj zajednici. Hrabro i odlučno ulazi u rizičnu misiju infiltracije među članove Kju Kluks Klana.

BOEMSKA RAPSODIJA (BOHEMIAN RHAPSODY)

Reč je o biografskom filmu koji slavi grupu Queen, njihovu muziku i izvanrednog frontmena Fredija Merkjurija, koji je prkošenjem i razbijanjem stereotipa postao jedan od najobožavanijih zabavljača na planeti. Kroz presek kultnih pesama i revolucionarnog zvuka, film takođe prati i meteorski brz razvoj i uspon benda, uključujući i eksploziju tog istog meteora u vreme kada se Fredijev životni stil oteo kontroli, ali i trijumfalni povratak koncertom na Live Aid-u, kada je Merkjuri, gledajući u oči svoju smrtnu bolest, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike.

MILJENICA (THE FAVOURITE)

Radnja filma je smaštena u deo engleske istorije i prati kraljicu Anu, jednu od manje poznatih monarha engleske koja je vladala početkom 18. veka i dešavanja u njenom dvoru.

Kraljica je poprilično lošeg zdravlja, a i njeno mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju iz senke vodi dama zvana Sara, kraljičina bliska prijateljica i vešti manipulator.  Sve je idilično do dolaska rođake, bivše aristokratkinje Abigail koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako postaje nova kraljičina miljenica. Ovu tragikomičnu u priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji prate brojni prevrati i ironični dijalozi.

ZELENA KNJIGA (GREEN BOOK)

Film inspirisan istinitom pričom govori o izbacivaču u njujorškom klubu, koji preuzima posao vozača crnog pijaniste za vreme turneje na jugu Amerike 1960-ih. Naslov se odnosi na “Negro Motorist Green Book”, godišnji vodič za crnce koji putuju po Americi, koji se često nazivao samo Green Book.

ROMA

Radnja filma prati godinu života srednjoklasne porodice iz Meksiko Sitija tokom ranih 1970-ih godina.

ZVEZDA JE ROĐENA (A STAR IS BORN)

Radi se o pravom autorskom delu Bredlija Kupera – on ga je, naime napisao, režirao pa u njemu glumi i peva.

Film je napravljen prema klasičnoj priči iz 1937. godine o tragičnoj ljubavi između iskusnog muzičara na zalasku karijere i mladoj pevačici u usponu. Film obiluje fantastičnom originalnom muzikom koju je pisao sam Kuper, a sve pesme u filmu su snimane uživo.

ČOVEK IZ SENKE (VICE)

Adam Meki, dobitnik Oskara za film Opklada veka, donosi biografsku priču o bivšem potpredsedniku SAD-a, Diku Čejniju koga igra Kristijan Bejl.

Film prati priču o Diku Čejniju – vašingtonskom birokrati koji je tiho postao jedan od najmoćnijih ljudi na svetu i potpredsednik u vladi Džordža Buša.

Kompletnu listu ovogodišnjih nominacija možete pogledati OVDE.

Izvor naslovne fotografije: Screen Rant