Najopasniji drumovi širom sveta

Ne postoji ništa lepše i više umirujuće od lagane vožnje kolima izvan civilizacije. Oko vas je samo priroda, sve je tako zeleno, cvetno i spokojno, i što je najvažnije, nema gužve, zastoja i bučnog gradskog saobraćaja.

Međutim, širom sveta postoje i putevi koji nisu baš tako “prijatni”. Reč je o onim opasnim putevima, za koje se svaki čovek barem jednom u životu zapita – kome je, bre, palo na pamet da u sred ove nedođije i provalija “metne” ulicu!? To su oni drumovi na kojima se minimum 15 puta pomolite pre nego što konačno pristignete na odredište, bilo da ste vernik ili ne.

Mnoge od ovih verovatno nikada niste imali prilike da vidite, verovatno nikada i nećete, i verujte nam, neka tako i ostane. Vežite imaginarne pojaseve, pripremite se za nalet adrenalina i pođite sa nama u razgledanje “najluđih” puteva širom sveta.

Zoji La, Indija

Ladak i Kašmir povezani su ovim putem čija dužina iznosi 9 kilometara. Nalazi na samom vrhu, ekstremno je uzak, a da stvar bude još gora – namenjen je za oba smera, kao i za stoku.

Foto: brightside.me

Transfăgărășan, Rumunija

Njegova visina doseže 2034 metara, te predstavlja “najviši” put u Rumuniji. Nalazi se na Karpatima, poznat je po neverovatnim prizorima, ali i njihovim opasnostima.

Foto: brightside.me

Put “Yungas”, Bolivija

Ovo je jedan od najopasnijih puteva na čitavom svetu. Godišnje strada između 200 i 300 ljudi. Na jednoj strani nalaze se strme planine, a na drugoj litica koja vodi u provaliju duboku oko 600 metara.

Foto: brightside.me

Put na Atlantskom okeanu, Norveška

Ovaj put faktički povezuje mala, obalna sela i pre svega je namenjen turistima jer zadivljuje i oduzima dah.

Foto: brightside.me

Tunel “Guoliang”, Kina

Ovaj tunel izgrađen je od strane lokalnog stanovništva. Put kroz planine bio je jedini način komunikacije između sela i ostatka sveta. Kasnije, kako bi pomogla stanovništvu sa transportom, vlada NR Kine izgradila je tunel dugačak 1200 metara.

Foto: brightside.me

Le Passage du Gois, Francuska

Ovo je možda i najinteresantniji put na čitavoj listi. Otvoren je samo dva puta dnevno na svega nekoliko sati, a ostatak vremena potpuno nestane pod vodom. Put je prilično opasan, stoga se sa obe njegove strane nalaze paneli koji putnike obaveštavaju da li je prohodno ili ne.

Foto: brightside.me

Put na Tianmen planini, Kina

Ovaj put dugačak je 10 kilometara a ima ukupno 99 strmih skretanja. Razlika u visini između njegovoj početka i kraja iznosi neverovatnih 1000 metara. Vozačima ovde definitivno trebaju čelični živci.

Foto: brightside.me

Hana, Havaji

Ovo je uzak i vijugav put koji povezuje 59 mostova, od kojih čak 46 ima samo jednu traku. Često je zatvoren zbog klizišta.

Foto: brightside.me

“Kolima”, Rusija

Oficijalan naziv ovog puta glasi Kolima, ali ga ljudi u svakodnevnom govoru najčešće pominju kao “put smrti”. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je prvih 90 kilometara sagrađeno od strane zatvorenika još 1932. godine.

Foto: brightside.me

Put “Caucasus”, Rusija

Ovaj uzan put povezuje grad Soči sa jezerom po imenu Ritsa. Istovremeno je zastrašujuć i zapanjujuć, te bi vredelo videti ga barem jednom u životu.

Foto: brightside.me

Most “Eshima Ohashi”, Japan

Iako je u pitanju samo most, jednako je opasan kao i svi ostali, gore navedeni putevi. Izdaleka izgleda nemoguće popeti se na njega, dugačak je 1,7 kilometara, a toliko je visok da ispod njega komotno mogu da prolaze i najviši brodovi.

Foto: brightside.me

Okrug Ajland, Vašington

I za kraj jedna felerična fotografija iz edicije “Postcard From Google Earth”. Daleko bilo…

Foto: brightside.me