Kratak kao februar

Proslavili smo sve te silne Nove godine. Zamisli, molim te – jedan svet, isti način računanja vremena, a bezbroj dočeka. Šteta što ne mogu da upoznam tog stručnjaka koji je sve to lepo smislio, a sve sa ciljem da nama bude lakše.

Šta, kao, poboljšaćemo način života? Svima su dani isti. Pazi Boga ti. U neku ruku, većinu vremena radimo sasvim identične stvari kao i prethodnog dana. Čekamo bus istog broja, na istoj stanici, za ISTU destinaciju i sve se nešto vrti u krug, te se bojim da ne padne u nesvest.

Gde ti tu nalaziš februar i šta će on u svemu tome. Daj da ga jednom pustimo na miru, da uživa u svojoj kratkoći. Čekaj, majke ti! Godina ti počne (subjektivno) najdužim mesecom, pa odjednom iskoči februar proste godine i pokvari taj užitak, taj januar.

Uostalom, reci mi, šta tome fali?
Zar nije lepo kad si mali?
Igraš se kao i sva deca…
nema svrhe da ti poslednji dan ima jednog ke
ca.

Suština kratkoće i jeste u tome,
da si na raspustu, a školska zvona ne zvone.
Bez nervoze molim i brige ne beri
uvek je tu duži mesec da ti se, pošto si mali, u lice kliberi.

Zašto si kratak nije nam znano
Ali da saznamo možemo da pokušamo…
Vidite, tu ima u nečemu štos
I u 28 dana radiš za sopstveni groš.

Seti se godina da napravi presedan
Te februar dobije još dan jedan.
Uostalom, reci mi, šta tome fali?
Zar nije lepo kada si februar i mali?

hotelspecials.de

Sklepah ovo u dahu i nakratko trepu. Ajd’ što sam trepnuo, sav u neverici, već ozbiljno počeh da razmišljam šta je ljude navelo da ostave mesec, bukvalno bez kraja.

Verujem da se niko nikada nije zapitao što je to tako. Kako se, jadni, februarko oseća kad mora da stupi na scenu svestan toga da tačku koju izvodi neće završiti do kraja. Uvek mu fali samo malo.

Nije februar kriv što ne možete da ugurate nogu u patiku koja vam se sviđa samo zato što je broj manji. Nije februar kriv što ne možete da nosite omiljene pantalone, jer ste porasli. Nije kriv što ste bili kratki za korak od busa, pa je otišao ispred nosa, a vi zakasnili na neki važan događaj.

Ne inatimo se.

Pustimo februar da odraste.

Naslovna fotografija: Opanak.net