Koka Kola je proslavila Deda Mraza

Uplovili smo već i u drugi dan 2017. godine koji i dalje odiše prazničnim vajbom. U tom duhu otkrivamo vam neke zanimljivosti koje možda do sada niste znali.

  • Smatra se da su Vavilonci Novu godinu kao praznik slavili još pre 4.000 godina.
  • Rimljani su takođe obeležavali Novu godinu, ali se njihov kalendar menjao sa svakim dolaskom novog vladara, sve dok rimski Senat 153. godine pre nove ere nije „ustoličio“ 1. januar za početak Nove godine.

  • Prema jednom od niza tumačenja, Nemci su prvi uveli običaj kićenja jelke još u 16. veku. Preci današnjih Nemaca smatrali su da na jelkama živi „šumski duh“, zaštitnik prirode, te su ratnici za novogodišnju noć odlazili u šumu da ga umilostive. Kasnije su počeli da donose jelke u svoje domove, pa je tako ovo drvo postalo simbol Nove godine.
  • Kod nas je prihvaćena istočnjačka, odnosno globalna verzija Deda Mraza, dok se Božić Bata izgubio u vremenu. Postoje samo pisani tragovi da Božić Bata ima tamnu šubaru i kožni gunj, a na ramenu jutarnji džak pun poklona. Njega bi najčešće glumio domaćin.
  • U Rusiji, Deda Mraz nije bio dobroćudan, čak je umeo da bude veoma opasan. Deci koja nisu bila dobra, umesto poklona darovao bi  komad uglja. Njihov izvorni Deda Mraz bio je zao, starac Mraz koji je donosio zimu, opaki čarobnjak koji je voleo da zaleđuje ljude i krade decu. Vremenom kako je Deda Mraz postajao globalni kult, izmenjena je i njegova ličnost u Rusiji. Te danas umesto uglja, deca dobijaju nešto nalik negro bombonama uz poklon.
Izvor fotografije: kingofwallpapers
  • Deda Mraz, kakvog ga danas svi znamo, nastao je krajem 19. veka, kada ga je američki karikaturista Tomas Nast ilustrovao i objavio u jednom njujorškom magazinu. Deda Mraz se pojavljivao u odelima raznih boja, crvena se ustalila preuzimanjem njegovog lika za potrebe reklame Koka Kole, koja je nastavila da ga kreira i menja. Tako došlo do njegove planetarne slave i popularnosti.
  • Imena irvasa koji pomažu Deda Mrazu da raznese poklone mnogi verovatno ne znaju, trebalo bi, jer – da nje njih, ne bi bilo ni poklona.

Dasher je glavni irvas koji je zadužen za brzinu sanki.

Dancer je irvas koji ima lepotu i eleganciju.

Prancer je veoma energičan irvas.

Comet je brz kao kometa.

Cupid je irvas koji simboliše ljubav.

Donner je moćan i tajanstven irvas.

Blitzen je brz kao munja.

Vixen se rimuje sa Blitzenom.

Za kraj, mali savet – ako želite biti originalni, ne poklanjajte čarape, one su prve na listi najčešćih novogodišnjih darova.

Izvor naslovne fotografije: 4.bp.blogspot.com