Knjaževac u srcu – Festival kulture u Maloj Veneciji

0
1345

Gde god otišli, dom nosimo u svom srcu. Nigde nije tako lepo, ništa ne može da izvuče uspomene i poseban osećaj kao kada kročite u svoj rodni grad. Nakon junskog roka i ispita, napokon sam došla u svoj kraj. Stigla sam u Malu Veneciju ili jedan mali grad na istoku Srbije – Knjaževac.

Smešno je kako sada, kada ne provodim više toliko vremena ovde, sve izgleda drugačije i cenim svaki kamenčić, svaku zgradu i napokon vidim koju pesmu peva moj Knjaževac, te kakvu nevinost nudi. Odiše nekom majčinskom toplinom i prvi me zaštitnički grli kada izađem iz autobusa. Umor se briše sa mog lica i ushićena prolazim svim ulicama kao da prvi put koračam njime. Prolazim svojom Malom Venecijom koja leži na tri reke, te koju preseca veliki broj mostova, diveći se spoju mladosti i starosti u tom mirnom, malom gradu. Zamišljam kako su nekada gondolijeri krstarili Timokom i kako me njihov duh otpozdravlja, jer ipak ima tu malo magije ako dopustite sebi da zaista gledate očima ljubavi.

Ovaj put dolazim sa jasnom namerom da posetim Festival kulture mladih Srbije, upravo ovde  u Knjaževcu. FKMS datira jos od davne 1962. godine i ponos je našeg malog kraja. Umetnost je ono za šta se zalažemo ili bar tako volim da mislim. Učesnici festivala su mladi umetnici kojima je pružena prilika da se pokažu. Obuhvaćene su sve vrste umetnosti: muzika, slikarstvo, književnost, film, ples, fotografija, strip i još mnogo toga. Ove godine održava se 56. po redu festival, u periodu od 6. do 13. jula, te je bilo pravo zadovoljstvo  ugostiti tri velika imena muzičke industrije : Parni valjak, Lepu Brenu i Ivanu Peters.

Sedmog jula, svojim performansom, večitu mladost rock ‘n’ roll muzike pokazao je Parni valjak. Veliki broj Knjaževčana je uživao u maestralnom glasu Akija Rahimovskog i svoju dušu ponudio bogovima emocija da je odnesu u vrtlog užitka. Snimajući pesme koje za mene imaju posebno značenje i uspomene, veliku radost sam osetila pri pogledu na opuštena i srećna lica svojih sugrađana koji su bili spremni da plešu do zore.  Zajedno sa njima, prepustila sam se osećaju potpune ispunjenosti, jer sam konačno bila na željenom mestu sa voljenim ljudima oko sebe. Svet smo izvukli iz utičnice, te večeri bili smo samo mi – divno magični.

Izvor: stars

Stariji, ali i mlađi Knjaževčani dočekali su raširenih ruku, osmog jula, Lepu Brenu koja ih je podsetila na stare dane, rane i uspomene. Čistog, jakog glasa napravila je atmosferu koju će svakako svi pamtiti. Ni ja nisam odolela da ne zaigram sa svojim drugaricama uz “Hajde da se volimo”, te baš taj osećaj nas je naterao da euforično nastavimo dalje i dočekamo jutro na ulicama Knjaževca. Mnogo pomešanih pića uz veliki izbor kafana za posetiti, učinio je da pozdravimo zoru i zahvalimo se na predivnoj večeri i emociji koja se gnezdila zauvek u sećanju. Obradovala sam se obrisu Meseca na nebu, udahnula parfem koji je tog jutra Knjaževac kanuo na sebe i mogla sam da vidim kako mi se smeši u prolazu.
“Volim i ja tebe!” – rekla sam mu.
Još spremanja, šminkanja, biranja garderobe i novo veče je bilo pred nama. Posebno sam se radovala Ivani Peters, ženi najmoćnijeg glasa u Srbiji. Dotakao nas je njen opušteni, pozitivni “vajb” i nije bilo pesme koja nas nije naježila. Setila sam se svih koje sam volela i koji su me voleli, nekih koji više nisu tu i onih koji će zauvek biti pored mene, poput moje najbolje drugarice koja je već znala šta svaka njena pesma za mene predstavlja. Zadovoljna što sam upravo sa njom mogla da podelim to veče čudesa, uživala sam u Ivaninom izvođenju pesme Runnin’ . Imali smo priliku da čujemo kako anđeli zvuče.

Umor, iscrpljenost, neispavanost i podočnjaci kao novi trend apsolutno vrede, jer svake godine nosimo sa sobom nove uspomene i događaje koje ćemo prepričavati do sledećeg festivala. Unapred se radujemo četvrtku i otvorenom bioskopu, kada ćemo svi zajedno postati jedno telo, glas i smeh. Do tada, nosimo ono što ovaj festival radosno daruje – jedinstveni duh Knjaževca koji se prkosno vezuje za niti našeg bića.

Kada nas posetite i čujete jako “bum – bum” u grudima , opustite se, to vam se Knjaževac obraća. To vas Knjaževac voli.

Izvor fotografija: toknjazevac.org.rs