Kineska kinematografija: Najbolji filmovi o tradiciji i životu

0
1094
Kineska kinematografija: Najbolji filmovi o tradiciji i životu
imdb.com

Život običnog Kineza verno je prikazan u opusu domaće kinematografije. Iako prisutna, ta tematika je mnogo manje zastupljena od tradicionalnih priča o dinastijama i njihovoj borbi da očuvaju kulturu i jedinstvo nacije. Dakle, ukoliko želite da upoznate Kinu i pre nego što kročite nogom na njeno tlo, pogledajte neki od ovih filmova.

1. Zbogom moja konkubino 1993.

imdb.com

U originalu Ba wang bie ji

Priča o dvojici muškaraca koji se upoznaju u Pekinškoj operi. Jedan će glumiti konkubinu, a drugi kralja Čua. Ovaj film se proteže kroz sve bitne ere moderne Kine. Od japanske invazije, preko nacionalista, do komunističke Mao ere. I sve to kroz umetničku scenu kojom dominiraju fantastični kostimi.

2. Za život 1994.

imdb.com

U originalu Huo zhe

Film prati sudbinu jedne porodice kroz kulturnu revoluciju 60tih godina prošlog veka. Od bogate porodice razorene kockom i alkoholom do pojedinca koji opstaje tako što postaje deo nacionalne armije, a kasnije i revolucionarnog pokreta.

3. Đavo pred vratima 2000.

imdb.com

U originalu Guizi lai le

Ljudska strana japanske okupacije Kine. Priča je smeštena u selu čiji stanovnici treba da čuvaju dvojicu zatvorenika do sledeće Nove godine.

4. Na vrelini sunca 1994.

imdb.com

U originalu Yang guang can lan de ri zi

Peking viđen očima mladih koji su bez roditeljskog nadzora. Priča o običnim stvarima 60tih godina. O bleji, vožnji bicikala kroz grad, ljubavima i tučama.

5. Ulični anđeo 1937.

ciclosdacinemateca.wordpress.com

U originalu Malu tianshi

Jedan od retkih filmova koji se bavi vremenima pre komunizma. Priča o sestrama koje žive u Šangaju neposredno pre japanske invazije. Priča o muzičarima, kurvama, uličnim prodavcima i njihovom pokušaju bekstva od lokalnih mafijaša.

6. Nijedan manje 1999.

imdb.com

U originalu Yi ge dou bu neng shao

Priča o tome koliko je teško doći do obrazovanja i pomoći deci u ruralnim delovima Kine. Glavna tema je siromaštvo i borba za obrazovanje u situaciji kada je jedini profesor trinaestogodišnje dete.

7. Podigni crveni lampion 1991.

dogomovies.com

U originalu Da hong deng long gao gao gua

Film koji je iz političkih i socijalnih razloga bio zabranjen govori o konkubinama. Posle smrti oca glavna junakinja je prinuđena da prekine studije i uda se za bogatog čoveka kojem postaje četvrta žena.

8. Poslednji voz kući 2009.

imdb.com

U originalu Gui tu lie che

Priča o najvećoj migraciji stanovništva na svetu koja se odigrava pred svaku kinesku Novu godinu. Priča o siromaštvu, razdvojenim porodicama i običnim ljudima koji sklapaju kraj s krajem u zemlji koja „cveta“.

9. Još uvek život 2006.

imdb.com

U originalu Sanxia haoren

Demoliranje čitavog grada koji se nalazi na mestu buduće najveće brane na svetu. Priča o ekstremnom usponu kineske ekonomije koja na tom putu razvoja melje sopstveno stanovništvo.

10. Plavi zmaj 1993.

http://historyandfilms.blogspot.rs

U originalu Lan feng zheng

Film govori o tome kako je Mao revolucija uticala na obične ljude. Prikaz života u Pekingu 50tih godina prošlog veka.

11. Letnja palata 2006.

mubi.com

U originalu Yihe yuan

Radnja je smeštena u Peking 80tih godina prošlog veka i bavi se studentima „seljanima“ koji žele da ruše komunizam. Sve se završava već uveliko poznatim protestima na Tiananmen trgu.

12. Čungking ekspres 1994.

imdb.com

U originalu Chung Hing sam lam

Radnja je smeštena u jednu od najlegendarnijih zgrada Kine. U pitanju je Chungking kompleks u kome se svakodnevnica odvija u 5 kvadrata. Ovo je priča o policijskom poslu, ali i ljubavi u Hong Kongu kakav on zaista jeste.

Autori: Dragana i Igor Možek

Izvor: Trip Blog Post