Kapetan Marvel – prvi MCU film koji nije toliko ubedljiv

0
1185
Izvor fotografije: rottentomatoes.com

I to se dogodilo! Marvel Cinematic Universe ipak ima svoje loše momente i može da im se desi neko ostvarenje koje nije toliko besprekorno kao što smo navikli. Ipak, i ovaj se može smatrati korektnim.

SPOJLERI U NASTAVKU!

Filmovi o ženskim superherojima nisu toliko česti i zato je svaki put pažnja javnosti i filmskih kritičara posebno usmerena upravo na ovu vrstu blokbastera. Uzmimo primer DC heroine Catwoman. Hali Beri, te 2004. godine verovatno na vrhuncu svoje karijere, odlučuje se da prihvati poziv reditelja filma Vidok – Žana – Kristofa Komara, poznatijeg po nadimku Pitof. I da, sve je delovalo kao idealna prilika za dobitnicu Oskara 2002. godine. Odličan marketing, atraktivna protagonistkinja, potencijalno okretanje novog lista posle fijaska koji je serijal o Betmenu napravio sredinom devedesetih godina i naslova poput Betmen i Robin koje su kritičari razapinjali. Nažalost, to se nije dogodilo. Žena-mačka je istim intenzitetom iskritikovana i opšta ocena je bila da čak ni Hali Beri nije mogla da pomogne, dok je kritičar Bil Miler čak izjavio da Beri treba da vrati svog Oskara. Razlika u odnosu na tadašnji period je što je danas svaki novi super-heroj film pažljivije urađen sa ozbiljnim pristupom jer se zna koliko će fanovi biti žestoki u svojim pohvalama ili kritikama. U eri društvenih mreža ništa ne može da se sakrije, pa je tako i sama Bri Larson morala tajnu da je dobila ulogu da krije i od svojih najbližih dok nije zvanično objavljeno.

Sama radnja je identična kao i kod drugih filmova. Priča prati mladu Vers (Bri Larson), pripadnicu Kri – superiorne intergalaktičke rase, koja želi da jednom zauvek pobedi u večnom ratu protiv ozloglašenih Skralova. Na jednoj misiji Skralovi uspevaju da nadmudre Kri i Vers je prinuđena da pobegne na planetu Zemlju u period devedesetih. Vers polako saznaje da se iza sukoba Kri i Skralova krije mnogo više i kroz fleševe shvata da je ona na Zemlji već bila. Kako se klupko odvija tako Vers polako shvata da je ona u stvari Kerol Denvers, pilot koji je doživeo nesreću i polako sklapa kockice shvatajući koja je od dve intergalaktičke rase u stvari loša. O akcionim sekvencama nema govora. Marvel Studios ponovo na visini zadatka, pogotovo u scenama svemirskih sukoba. Odlično balansiranje između akcije i komedije koje na momente podseća na Čuvare galaksije ali opet jedinstveno i originalno. Najprijatnije iznenađenje je Talos (Ben Mendelson), koji je možda i najharizmatičniji sporedni lik do sada u MCU.

Kostimi i ambijent su kao i uvek sjajni (foto: imdb.com)

Posle svega dobrog, dolazimo i do loše strane. Kapetan Marvel ima previše jednostavan i predvidiv zaplet. Marketing filma je bio takav da ćemo kao gledaoci biti oduvani, a sama Bri Larson je najavljivala film o jakoj ženi heroju koja ruši sve granice i faktoru koji može da promeni balans u narednom Infinity War. Sve to ne bi bilo tako loše da priča nema toliko rupa. Zašto bi tako moćan heroj stajao po strani dok svi drugi junaci ginu od Tanosove ruke? Da li ovaj lik može dalje da se razvija i kako uopšte Dizni namerava da nastavi dalje nakon Avengers: Endgame? Novi Osvetnici će na blagajnama zaraditi ogroman novac i već se vidi kako se drugi blokbasteri “sklanjaju” i gledaju da izađu posle Marvelovog bisera i mnogo je nedoumica tu oko pojedinih superheroja. Ako izuzmemo činjenicu da će Endgame dati odgovore na mnoga pitanja iz prvog dela i izostanak nekolicine manjih heroja (Ant-man, Hawkeye,…), Marvel Studios verovatno priprema nove heroje i u tom smislu Kapetan Marvel je prva u nizu od mnogih. Za one koji ne znaju taj podatak, Marvel ima (i to je samo procena) preko 8.000 likova u svom Univerzumu tako da materijala ima na pretek. S druge strane, ni hiperprodukcija nije preterano dobra stvar jer se gledaoci već gube u moru junaka koje ne mogu ni da imenuju, a kamoli da se sete nečeg značajnijeg kao što je radnja ili kako su povezani sa Osvetnicima.

Zaključak ove priče je pozitivan jer, ponavljam, OVO NIJE LOŠ FILM. Kao publika malo smo se razmazili i očekujemo vatromet od svakog Marvelovog ostvarenja. Ovoga puta taj vatromet je bio više neka jača petarda, međutim sve preporuke da sa društvom odete do najbližeg bioskopa i izdvojite dva sata na Marvelovu heroinu.

IMDB rejting: 7.1

Rotten Tomatoes: kritičari 79%, publika 62%

Vajb magazin: moglo je i bolje vajb