Kada se ujedine sport i ljubav

Nije nam lako da nebrojano puta dokazujemo da smo najbolji. Ipak, to radimo sa strašću i velikom količinom ljubavi.

Sport za Srbe i Srbiju je nešto najlepše što nam se desilo i što nam se, hvala Bogu, dešava bar jednom godišnje. Ne treba trošiti mnogo reči na to da smo talentovana nacija. Borbena, pre svega. Još kada svemu tome dodamo i čuveni srpski inat, uspeh je zagarantovan.

Hala 1 Beogradskog sajma ovih dana prepuna je sveta željnog da se upozna sa različitim sportskim disciplinama. Od malih nogu učimo i upoznajemo se sa fudbalom, košarkom i ostalim sportovima koji su u našoj zemlji i te kako zastupljeni.

Ali, postoje i oni za koje smo čuli ili ne, ne znajući da smo i u tom sportu veoma uspešni. Što bi se reklo – „mali“ sportovi. Ko to gleda?

U hali sve vrvi od dece, koja sa uživanjem uče prve korake njima omiljenog sporta. Idući od štanda do štanda, upoznao sam se sa dosta zaniljivih činjenica, ali najviše mi je zapao za oko štand Orijentiring Saveza Srbije. Ni na kraj pameti mi nije bilo da tako nešto može biti sportska disciplina sa oranizovanim takmičenjima. Na prvi pogled sve izgleda kao najobičnije pentranje po planinama i brdima i kojekakvo jurcanje po zamišljenim stazama.

U stvari, po rečima predstavnika iz Orijentiring saveza, to u mnogome izgleda drugačije:

– Orijentiring je u stvari orijentacija u prostoru. Takmičenja se održavaju i u gradu i van njega. Za svako takmičenje postoje različite starosne kategorije. Za početak je potrebna želja, volja i upornost. Što se tiče opreme, naophodno je da, kada počinjete sa bavljenjem ovim sportom, imate patike. Kasnije, može se kupiti i dres od posebnog materijala koji sprečava ogrebotine (jer se takmičar često provlači kroz žbunje), tako da možemo reći da spada i u ekstremnije sportove. Teren može biti naša okolina. Postoje gradske i planinske trke.

Oprema za orijentiring

Samo takmičenje je veoma zanimljivo:

– Na startu svakog takmičenja dobije se mapa, kompas i čip. Cilj je naći „kontrole“ u što kraćem roku. Vaš je izbor kako će te to pronaći. Trčanjem ili pešačenjem. Takođe, i stazu kojom će te se kretati birate sami.

Orijentiring može biti i te kako koristan i u životu:

– Sve veći je broj dece koji želi da se bavi ovim sportom, te im on mnogo pomaže u donošenju nekih važnih odluka u životu. U pozitivnom smeru utiče na njihov razvoj.

Naši predstavnici učestvuju i na takmičenjima van Srbije:

– Naravno. Imamo odlično saradnju sa savezima u drugim zemljama. Nam je i cilj da omasovimo ovaj sport kod nas i samim tim pružimo mogućnost ljudima da se što više druže i razmenjuju iskustva.

Poseta sajmu je idealna, što bi moglo da navede organizatore da ga narednih godina pruduže još koji dan. Prijatna atmosfera vlada na svakom koraku u šta su nas uverile reči posetilaca. Dolaze i odlaze sa osmehom na licu. Bitno je da su su se deca lepo izigrala.

Ipak, možda ne bi sve ovo izgledalo kao što jeste, da nije vrednih volontera koji se beskrajno trude da se svaki posetilac oseća kao kod kuće. Vlada jedna topla i porodična atmosfera. Volonteri kažu da su prezadovoljni i da jedva čekaju sledeću godinu i nova druženja:

– Moji utisci su savršeni. Najviše me je uduševio veliki broj dece koji je došao. Pošto sam volonter na štandu Atletskog saveza, mislim da je tu bilo najveselije. Organizacija je fenomenalna, nisam ni znala koliko sportskih saveza postoji u Srbiji, čak i nekih sportova koji su kod nas retko zastupljeni.

I staro i mlado se latilo lopte, reketa, trenerki i patika. Nisu važne godine. Važan je sportski duh i ono što on nosi sa sobom. Velika doza adrenalina, želja za igrom i uspehom.

Naslovna fotografija: privatna arhiva