Jusein Bolt – veliki i u porazu

Poslednjeg dana “staža’’ aktuelnog prvaka sveta na najkraćoj trkačkoj deonici, Jusein Bolt se susreo sa Džastinom Getlinom u miks zoni Olimpijskog stadiona u Londonu, tek što su završili kvalifikacione trke na 100m. Getlin je davao intervju, a Bolt je prolazeći iza njega imitirao karate udarce, uz svetski poznati osmeh. To se dogodilo kada je Bolt još uvek bio nepobediv, na putu ka besmrtnosti i poslednjoj individualnoj trci svoje blistave karijere.

via GIPHY

Onda je došla subota.

Bronzana medalja Juseina Bolta na Svetskom prvenstvu bila je nezamisliva kao postizanje autogola od strane Ronalda ili odlazak Totija iz Rome. Od Boltove prve seniorske pobede, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., niko nije bio ni blizu toga da ga savlada na velikom takmičenju. Da, često nije bio najbrži pri izlasku iz bloka, ali u finišu je bio neuhvatljiv za rivale.

U subotu, Bolt nije bio u stanju da se ubaci u najveću brzinu.

Kristijan Koleman, dvadesetjednogodišnji Amerikanac bio je u stazi 5, Bolt u stazi 4 i na 40m bio je dva koraka iza aktuelnog američkog univerzitetskog šamiona. Tada je Bolt, kao i obično, počeo da se pali, kao raketa, ali ipak, na iznenađenje svih, nije uspeo da ga sustigne. Tokom poslednjih metara, iz osme staze, gotovo niotkuda, izleteo je Getlin i pobedio oba, na papiru najozbiljnija kandidata za zlato.

Getlin je trku završio za 9.92, Koleman 9.94, a Bolt je bio tik iza njega, sa 9.95.

Getlin, tridesetpetogodišnjak rođen na Floridi, plakao je na stazi neposredno posle pobede. Od sreće, ne tuge ili besa što je na Olimpijskom stadionu pre starta svih trka bio glasno izviždan.

Za njegovo ime najčeće se vezuju dve suspenzije zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava u prošlosti. Iako je “čist” još od 2010. godine, mnogi misle da još uvek ne zaslužuje da trči na stazi pored Bolta, šoumena i čoveka bez ijedne doping mrlje u karijeri.

Čak i bez “dobar protiv lošeg” priče, Getlin je zaslužio svoje iskupljenje. Pobedu je proslavljao utišavajući publiku stavivši prst preko usana, ali kada je prišao Bolt da mu čestita, Amerikanac se poklonio verovatno najboljem atletičaru svih vremena.

1.wp.com

Novi šampion sveta na 100m je osvojio zlato u ovoj disciplinu na Olimšijskim igrama u Atini 2004, pre nego što je na scenu stupio Bolt. 2008. godine, dok je Getlin služio svoju suspenziju, Bolt je po prvi put postavio svetski rekord – 9.69.

Jamajčanin je nastavio da gradi od sebe legendu, pobedivši na 100m, 200m i 4x100m na Olimpijskim igrama u Pekingu, Londonu i Riju i spustivši svetski rekord na 9.58 na Svetskom prvenstvu Belinu 2009. godine. Getlin ga je pobedio samo jednom, u ne toliko bitnoj trci 2013. godine, u kojoj je Bolt nastupio neposredno nakon oporavka od povrede. Koliko je rivalstvo sa Boltom i psihološki teško za Getlina, pokazalo se u finalu Svetskog prvenstva 2015. kada je Bolt slavio samo za 0.01 deo sekunde.

Ali dve životne priče su se izmenile u subotu. Bolt je i dalje najveći sprinter u istoriji i jedan od najdominantnijih sportista ikada, ali je konačno poražen. Džastin Getlin će uvek biti samo čovek koji je pobedio Bolta.

s.yimg.com

Kako se ovo moglo dogoditi?

Bolt puni 31 godinu 21. avgusta. Tokom čitave sezone imao je problem sa bolom u leđima. Odlučio je da u Londonu ne trči 200m, jer mu je priprema za ovu disciplinu u ovom trenutku suviše naporna. U aprilu je bio razoren smrću jednog od svojih najboljih prijatelja, britanskog skakača u vis Džermejna Mejsona, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na Jamajci ubrzo nakon što se video Boltom iste večeri.

Ali Bolt je mnogo puta ranije prevazišao povrede i nedostatak pripreme. Na vrhunska takmičenja je uvek dolazio u najboljoj formi. Sada možemo reći da je pred London imao previše samopouzdanja. “Ne brinem se oko toga da bih mogao da izgubim, na 100m tehnika je bitnija od bilo čega drugog. Sve dok ulazim u formu i radim na svom tehničkom aspektu treninga, biću sve u redu.’’ – rekao je Bolt u maju ove godine.

Getlinovo pobedničko vreme od 9.92 je sporo za Svetsko prvenstvo. Bolt je u Riju slavio 9.81, Gatlin je tada završio na drugom mestu sa 9.89. Amerikanac je pametno iskoristio ovaj trenutak i konačno nadmašio svog nepobedivog protivnika.

Bolt je mogao da se penzioniše na vrhuncu karijere, posle Rija.  Ipak, odlučio je da to uradi nakon Londona, gde će još nastupiti i u štafeti 4×100. Getlin, s druge strane, kaže da bi njegov sedmogodišnji sin Džejs voleo da vidi tatu i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Veliki Jusein Bolt se, kao i najveći rvač svih vremena Aleksandr Karelin, oprostio od sporta porazom, jedinim u karijeri.

Ipak, niko ga po poslednjem takmičenju neće pamtiti.

Naslovna fotografija: wanderingtrader.com