Elsa Schiaparelli: Revolucionarna dizajnerka o kojoj se danas malo zna

Elza Skjapareli (Elsa Schiaparelli) jedna je od napoznatijih modnih dizajnerki 20. veka. Iako se danas veoma malo zna o njoj, Elsa je prva kreatorka koja je u to vreme uvela haljine na preklop, dizajnirala gardarobu sa neobičnim printovima, dugmad je pretvarala u akesesoare…

Vodila se futurističkim idejama i stvarala je na tavkve načine na koje se u to vreme niko nije usuđivao. Dizajnerka je posedovala ogromnu dozu kreativnosti, koja je za to vreme bila skoro pa neprihvaćena i smatrala se šokantanom. Njen rad je bio lako prepoznatljiv, pogotovo kreacije koje je radila sa bliskim prijateljem, čuvenim slikarom Salvadorom Dalijem (Salvador Dalí).

collectorsweekly.com

Danas ne postoji osoba koja se interesuje za modu industriju, a da nije čula za ime Gabriel Koko Šanel (Gabrielle Coco Chanel). Tokom 20. veka Elsa i Gabriel su bile ljute rivlake, koje su se borile za modni presto, sve do 1934. godine, kada je časopis “Times” Elzu svrstao kao najboljeg proizvođača visoke mode, a Koko Šanel stavio na drugo mesto.

Boju “shocking pink” prisvojila je kao svoju i učinila je svojim zaštitnim znakom, dok danas možemo da joj se zahvalimo što postoje modni butici kao prodajni koncept. Elza je uspela da osvoji titulu revolucionara mode 20. veka, a njen najveći uspeh je spajanje mode i umetnosti.

ecofashiontalk.com

Pored mode, kao prava ikona stila, posedovala je i svoji liniju parfema, a najveću popularnost stekao je miris nazvan “Shocking”, koji je u to vreme dostigao prodajnu vrednost od 1000 dolara. Parfem je pored imena prepoznatljiv i po bočici koja aludira na siluetu nagog ženskog tela.

Kao što smo već napomenuli, Elza Skjapareli bila je i dobra prijateljica sa Salvadorom Dalijem, a njihovo prijateljstvo je iskoliristila i za inspiracuju raznih modnih kreacija. Šešir u obliku cipele na štiklu jedan je od najpoznatijih izuma koje je kumovalo ovo prijateljstvo, a pored toga, Dali je obožavao da joj oslikava haljine.

lonewolfmag.com

Ova modna ikona smatra se jednom od najuticajnijih između dva svetska rata, a umrla je 13. novemra 1973. godine.

Njenim stopama kasnije će nastaviti Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent).

ecofashiontalk.com
ecofashiontalk.com
ecofashiontalk.com

Naslovna fotografija: wikipedia.org