Dilan Dog – Tri decenije kultnog stripa

Avgusta ove godine, bilo je tačno tri decenije otkako se prva epizoda Dilana Doga našla na kioscima u Srbiji, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji. Izdavač je bio novosadski Dnevnik.
Specijano izdanje legendarne edicije “Zlatna serija” bio je upravo Dilan Dog i priča “Zora živih mrtvaca”, čuvenog Džordža Romera, koja je bila prevedena kao “Doktor Ksabaras”.

Dilanov stripski otac je novinar i pisac Ticijano Sklavi, a njegov izgled je, po liku glumca Ruperta Evereta, nastao davne 1986. godine. Klaudije Vila bio je prvi crtač naslovnih strana serijala, dok je prvu epizodu nacrtao Anđelo Stano. Stano je kasnije od Vile preuzeo crtanje naslovnih, čime se bavio preko dve decenije.

Foto: wikipedia.org

Lik Dilana, za 30 godina postojanja, nije pretrpeo bitne promene. Prepoznatljiv je po crvenoj košulji i crnom sakou, kao i plavim pantalonama.
Njegov verni pratilac je Gručo, sarkastično spadalo i doppelganger, iliti dvojnik čuvenog komičara Gruča Marksa.
Dilan i Gručo žive u ulici Krejven Roud 7. Zanimljiva je činjenica da se u realnom svetu, baš na toj adresi, od 2013. nalazi kafe koji nosi naziv Dylan Dog.
Dilanov najbolji prijatelj je inspektor Blok, njegov nekadašnji šef iz vremena dok je radio u Skotland Jardu, pre nego je postao istraživač noćnih mora.

Photo: wikipedia.org

Tu je još nekoliko pratećih junaka koji se pojavljuju s vremena na vreme, poput ekscentričnog bogataša Lorda Velsa, medijuma, madam Treklovski, pa i same Smrti sa kojima Dilan povremeno obavlja filozofske razgovore.
U slobodno vreme Dilan svira klarinet i sklapa maketu galije.
Zaljubljive je prirode (jednom je čak bio i oženjen!), vegetarijanac je i veliki protivnik tehnološkog napretka; ljubitelj mnogih stvari karakterističnih za dvadeseti vek, od kojih je daleko najlepša njegova kabriolet buba sa čuvenim “DYD666” tablicama.

Foto: stripovi.com

Nakon samo nekoliko brojeva od prvog izlaska, strip je doživeo veliku svetsku slavu.
Od 1986. godine do danas, broj čitalaca blago je opao u Italiji, ali to nije uticalo na to da ovo bude jedan od najprodavanijih i najpopularnijih stripova u domovini, a i šire.
Naročito na prostorima bivše Jugoslavije.
Da li je to zbog osobina glavnog junaka, njegovih prijatelja ili tema koje se obrađuju – ne postoji tačno objašnjenje. Scenaristi i crtači su se vremenom smenjivali, ali je duh stripa ostajao isti.
U periodu od oktobra 1986. godine pa sve do aprila 2014. godine, u Itaiji je objavljeno 330 epizoda Dilana Doga (ne računajući specijalna i druga izdanja, van regularne serije).

Foto: devianart.com

Ukoliko ste verni fan Dilana Doga, podsetite se njegovih najblistavijih trenutaka, a ako tek treba da upoznate ovog strip junaka, pomoćićemo vam u tome.

U produžetku teksta saznajte odakle je najbolje da počnete…

Uspomene nevidljivog (1988)

“Uspomene nevidljivog” je trijumf u svakom pogledu i omiljeno štivo svih dilanodogovaca.

Dugački pozdrav (1992)

Ironično, ali istinito: jedna od najatipičnijih epizoda Dilana Doga je ujedno i jedna od najboljih.
U epizodi su isprepletene dve vremenske ravni – sadašnjost i prošlost.

“Upoznajemo” Dilana iz tinejdžerskih dana i njegovu prvu ljubav…
Ovoga puta izostaju čudovista i manijaci koji vitlaju nožem, ali to ne smeta. Naprotiv.

Priča ni o kome (1990)

Epizoda koja je podelila poklonike serijala. Jedni je nazivaju remek delom, drugi konfuznom i nerazumljivom. Medjutim, rezultat je impresivan i najbolje bi se mogao opisati kao “stripovani košmar”.

Golkonda (1990)

U pitanju je jedna od najmaštovitijih Dilanovih avantura, u jednakoj meri komična i strašna.
Veoma zabavna epizoda, izuzetno groteskna i vizuelno upečatljiva, ali je, slično većini epizoda koje je potpisao Sklavi, izuzetno protkana gorčinom.

Dok vas smrt ne rastavi (1996)

U pitanju je slično “Dugačkom pozdravu”, još jedno autobiografsko poglavlje iz života slavnog istrazitelja noćnih mora, ovoga puta smešteno u vreme kada je Dilan tek počeo da gradi svoju karijeru u Skotland Jardu. U epizodi saznajemo dosta toga o Dilanovoj prošlosti, a za promenu, kao glavni pokretač, imamo ljubavnu priču.

Naslovna fotografija: stripovi.com