Deda Mrazova istorija

Deda Mraz kakvog danas znamo i volimo – tog debeljuškastog veselog čoveka bele brade u  crvenom odelu – nije oduvek tako izgledao. Naime, mnogi su iznenađeni činjenicom da je pre 1931. godine Deda Mraz bio prikazan na razne načine – od džina do jezivog patuljka. Odevan je u odoru bišopa i u kožu životinja.

Kada je s početkom Građanskog rata u Americi poznati karikaturista Tomas Nast nacrtao Deda Mraza za Harper’s Weekly 1862. godine, Deda Mraz je prikazan kao patuljak koji podržava Uniju. Postao je politički angažovan. Nast je nastavio da crta Deda Mraza narednih 30 godina, menjajući mu boju kaputa od svetlobraon do crvene.

tumblr.com

Postoji nekoliko stvari koje verovatno niste znali o najpoznatijem dedi na planeti:

Deda Mraz se nalazi u Koka-kola reklamama od 1920-tih 

Koka-kola kompanija je počela sa novogodišnjim reklamama dvadesetih godina u časopisima poput The Saturday Evening Post. Tadašnji Deda Mraz je sličio onom Tomasa Nasta. Godine 1930. umetnik Fred Mizen naslikao je Deda Mraza u masi ljudi kako uživa u flaši Koka-kole.      

pinterest.com

Koka-kola je oblikovala ideju o Deda Mrazu

Godinu dana kasnije Koka-kola je počela da se reklamira u popularnim časopisima. Tadašnji cilj Koka-koline marketinške agencije bio je da prikaže Deda Mraza realistično i simbolično. Tako je zadužila umetnika Hadona Sandbloma da ponovo nacrta Deda Mraza, prikazujući njega samog, a ne ljude odevene u Deda Mrazovo odelo.

Sandblomu je kao inspiracija poslužio Sveti Nikola, iz poznate pesme „A Visit from St. Nickolas.” On je uveo danas poznate karakteristike – Deda Mraz je postao topao, prijateljski nastrojen, debeljuškast i posve human. Iako je uvreženo mišljenje da Deda Mraz nosi crveno odelo, jer je crvena boja Koka-kole, razlog tome ipak je Sandblomova ilustracija.

pinterest.com

Od 1931. do 1964. godine, Deda Mraz je u reklamama prikazan kako donosi deci igračke, pravi predah da bi pročitao dečije pismo i popio malo svog omiljenog napitka, kako se javlja deci koja su ostala budna do kasno zbog njega ili kako pustoši frižidere domova koje posećuje. Originalna serija Sandblomovih ulja na platnu adaptirana je za reklamiranje u novinama, na bilbordima, posterima i kalendarima. Mnogi primerci sada imaju kolekcionarsku vrednost.

Poslednja verzija Deda Mraza nastala je 1964. godine, ali narednih nekoliko decenija  koristio se originalni Deda Mraz iz Sandblomovih dela. Ti primerci su od izuzetne vrednosti i dobili su mesto u svetski poznatim muzejima.

Novi Deda Mraz” po uzoru na prodavca

Na samom početku, Sandblom je crtao Deda Mraza po uzoru na živog modela, svog prijatelja Lua Prentisa, prodavca u penziji. Nakon Prentisove smrti, Sandblom je počeo da slika po uzoru na sebe, gledajući se u ogledalu i na fotografijama.

Ljudima se dopao Koka-kolin Deda Mraz, u tolikoj meri da su odmah slali pisma kompaniji ukoliko bi uočili i najmanju promenu na njemu. Jedne godine, Deda Mrazov veliki kaiš bio je okrenut naopako (verovatno zato što se Sandblom gledao u ogledalu). Druge godine, Deda Mraz je predstavljen bez burme pa su obožavaoci masovno slali pisma u kojima se zabrinuto raspituju o Babi Mraz.

Deca koja su se pojavljivala u ovim ilustracijama – dve devojčice – bila su zapravo deca Sandblomovih komšija. Radi različitosti, umetnik je jednu od njih predstavio kao dečaka.

Pas iz reklame iz 1964. godine bila je u stvari siva pudla nekog cvećara iz Sandblomovog komšiluka. Kako je želeo da se pas ističe u novogodišnjem pejzažu, umetnik mu je naslikao crno krzno umesto sivog.

pinterest.com

Deda Mraz dobija novog prijatelja 1942

Te godine, Koka-kola je publici predstavila novog junaka pod imenom Sprite Boy, koji se pojavljivao u reklamama sa Deda Mrazom četrdesetih i pedesetih godina. Sprite Boy, takođe Sandblomovo delo, dobio je ime po svojoj prirodi – on je bio duh ili patuljak. Tek je 1960-tih godina Koka-kola predstavila novo piće pod imenom Sprite.

pinterest.com

Deda Mraz postaje animiran 2001. godine

Sandblomovi radovi iz šezdesetih godina bili su baza za prvu animiranu Koka-kola reklamu koju je osmislio poznati dobitnik Oskara – animator Aleksandr Petrov.

Naslovna fotografija – cocacola.com